Woodkid bezorgt Amsterdam een spektakel voor zowel oor als oog

★ – Een klein mannetje met een groots stemgeluid – een simpele manier om artiest Woodkid te omschrijven. Naar eigen zeggen blij om weer eens in Amsterdam te zijn, gaf hij een magistraal optreden in de Rabozaal van de Stadsschouwburg op 23 juni 2014.

Visualisatie van belang
Yoann Lemoine is de Franse zanger die het concert verzorgde, onder de artiestennaam Woodkid. Naast zingen doet hij nog meer: hij is tevens filmregisseur en grafisch ontwerper. Een combinatie van deze drie beroepen lijkt geen probleem te zijn. Op een groot scherm achter de muziekmaker werden allerlei bijzondere beelden vertoond, deels animatie en deels filmisch. Zo verschenen er beelden waarbij het leek of de kijker rondgeleid werd door een kathedraal, maar waren er ook simpelere fragmenten van een bewegende sterrenhemel. Daar waren de lichten perfect op afgestemd, wat het een visueel spektakel maakte. Heftig was het soms ook, toen de stroboscopen aangingen.

Stilstaan niet toegestaan
Woodkid maakt geen standaard muziek, zoals dat wel het geval is bij verschillende indiebandjes. Gitaren zag men niet verschijnen op het podium. Wel waren er meerdere blaasinstrumenten, trommels en meer: het Metropole Orkest nam ook deel aan het optreden. Dit zorgde voor een meesleepend geheel, met intense muziek. Het publiek voelde dat meer dan zeker aan. Bij stillere, gevoeligere momenten was iedereen stil, terwijl bij het tweede, uitbundigere deel van het concert de voetjes van de vloer gingen. De artiesten gingen hier overigens helemaal in mee en sprongen van de ene naar de andere kant van het podium. Ook vroegen ze behoorlijk wat van de bezoekers. Herhalende keren werd het publiek uitgenodigd om mee te klappen, juichen of zingen. Wanneer iemand bleef stilstaan tijdens een wild moment, kwam een van de artiesten voor de neus van diegene staan om hem of haar toch mee te krijgen. Enthousiasme alom, wat zorgde voor een goede, vrolijke sfeer. Woodkid en zijn medespelers zijn heuse entertainers.

Perfecte afmetingen
Op een enkele valse noot na, was er weinig op het concert aan te merken. Woodkid heeft een aangenaam en zeer krachtig stemgeluid. Alle muzikanten waren perfect op elkaar ingespeeld en de visuele vertoningen sloten daar ook prima op aan. Bekende nummers als Iron en Run Boy Run kwamen langs, maar ook nieuwe, nog niet uitgebrachte  songs werden gespeeld. Woodkid weet als geen ander de toehoorders mee te nemen in een show die niet alleen fijn is voor het oor, maar ook voor het oog.

Bezocht: Woodkid & Metropole Orkest als onderdeel van Holland Festival
Artiest: Woodkid & Metropole Orkest
Datum: 23 juni 2014
Locatie: Rabozaal Stadsschouwburg Amsterdam
Meer info vind je op: www.woodkid.com

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Een gedachte over “Woodkid bezorgt Amsterdam een spektakel voor zowel oor als oog

Geef een reactie