Weinig verrassingen in Tussen de regels

★★– Tussen de regels is het nieuwe boek van Donna Leon, een schrijfster die al veel boeken op haar naam heeft staan. Het is opnieuw een boek met het personage commissario Brunetti in de hoofdrol. Er zijn kostbare pagina’s gesloten uit zeldzame boeken in de bibliotheek in de stad en Brunnetti moet dit oplossen. Maar een belangrijkere vraag is: is Tussen de regels net zo spannend als haar voorgangers?

Venetië zoals uit de vakantiebrochure
Het verhaal speelt zich af in Venetië, dat wordt geschetst als een romantische stad waar de zon altijd schijnt. Vervoer gaat per sloep en Brunetti kan gaan en staan waar hij wil; hij lijkt geen vaste werktijden te hebben. Toch is er een mysterie dat opgelost moet worden, een diefstal uit de bibliotheek. De sporen leiden eerst naar een Amerikaan, totdat het lijk van een vaste bezoeker van de bibliotheek wordt gevonden. Het gaat nu niet enkel om diefstal, maar ook om moord.

Picture net iets te perfect
De commissaris, of commissario zoals hij wordt genoemd, is een man met een schijnbaar perfect leven. Hij heeft een mooie en intelligente vrouw, die lesgeeft aan de universiteit. Daarnaast heeft hij twee brave kinderen. Zijn vrouw kan uiteraard heerlijk koken. Het is allemaal te mooi om waar te zijn. Verhalen zijn er om te fantaseren en zaken mooier te maken dan ze zijn, maar Leon maakt het op dit gebied wat te bond. Het verhaal is daarom wat plat en mist de nodige diepgang. Zo krijg je veel details over de maaltijden, maar over zijn kinderen krijg je als lezer niets te weten!

Boring!
De omgeving en de personages zijn stereotypisch, maar het verhaal is ook weinig verrassend. Hoewel het boek snel op gang komt, laat de ontknoping lang op zich wachten. Dit zou niet erg zijn als de spanningsboog niet zou ontbreken! Uiteindelijk weet je als lezer allang wat er gebeurd is, lang voordat Brunetti dit zelf beseft. Boring! Als de ontknoping eindelijk daar is, worden hier slechts enkele bladzijdes aan besteed. Daarna is het boek inééns uit, alsof Leon een manier zocht om het verhaal even gauw nog een einde te geven. Zonde, er had meer uit deze ontknoping gehaald kunnen worden. Al met al is het een vermakelijk boek, maar voldoet het niet echt aan de verwachtingen.

Gelezen: Tussen de regels
Geschreven door: Donna Leon
Uitgegeven door: Uitgeverij Cargo
Fotocredit: Uitgeverij Cargo
Verschenen op: maart 2015
Meer info vind je op: http://www.uitgeverijcargo.nl/

 

 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie