We zijn te verwend voor Echte Vrienden

★★★ – Hoeveel heb jij over voor je beste vriend of vriendin? nnantwoorden als ‘Ik geef zijn hond een week eten als hij op vakantie is of ‘Ik vertel haar ouders dat ze bij mij slaapt, terwijl ze bij haar vriendje is’ tellen niet. In Echte Vrienden (Fons Dellen) doet hoofdpersoon Richard een beroep op zijn beste vrienden. En het voorstel is nogal wanhopig.

Vroegah
Terug in de tijd speelden de vrienden Richard, Bonno, Tom en Marva in een punkband, Schmucks 44. Daar is nu weinig meer van over, iedereen is zijn eigen weg gegaan. Het verhaal begint met een oude videoband van een Schmucks-optreden, gevonden door Tom. In de eerste hoofdstukken blikt Dellen vooral terug op het doen en laten van een jonge vriendengroep, waarbij je al snel leert wat voor types het zijn. De spanningsboog is niet zo sterk, maar de hoofdstukken zijn kort en lezen daarom gemakkelijk weg.

Lulsmoes
Dan komt het verhaal in een stroomversnelling. Richard is opgepakt in Frankfurt en veroordeeld voor drugsbezit. Hij vraagt zijn oude maten Tom en Bonno vanuit de gevangenis om hulp. Natuurlijk, denk je gelijk, echte vrienden doen dat voor elkaar… Met een lulsmoes dringt Richard er bij Tom en Bonno op aan hem op te zoeken. Eenmaal daar blijkt Richard niet zo onschuldig als hij pretendeerde (goh!) te zijn en vraagt hij zijn vrienden een geldbedrag op te halen. Prima toch? Gewoon effe ophalen, beloning ontvangen en weer door met het leven. Zou jij ook doen.

En ze leefden nog lang
Tja, je voelt hem al aankomen… Dat gaat natuurlijk in een keer goed en ze leefden nog lang en gelukkig. Ahum. Het lukt Dellen in zijn debuutroman niet om de spanning lekker op te voeren naar het moment suprême.  Door series als Breaking Bad en boeken van Anna Levander zijn we verwend geraakt in het thema drugscriminaliteit. In deze verhalen wordt er met spanningsbogen gesméten. Maar geduld is een schone zaak, de climax komt wel. En het einde is zowaar verrassend, cool!

Gelezen: Echte Vrienden
Geschreven door: Fons Dellen
Uitgegeven door: De Geus
Verschenen in april 2015
Fotocredit: Martijn Mak
Meer info vind je op: http://www.degeus.nl/

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie