‘We gaan bij Codarts niet over lijken’

De 19-jarige Dion Savelkoul danst gemiddeld 40 uur per week moderne dans en ballet aan de hogeschool Codarts in Rotterdam. Die uren zou hij voor niets liever willen inruilen: ‘ik vind wiskunde en hotelmanagement leuk, maar mijn energie kan ik écht kwijt in dansen.’

Dril jezelf
Ik had van een dansopleiding verwacht dat het er hard aan toe zou gaan, met barbaarse docenten die de leerlingen drillen. Wellicht kijk ik te veel films. ‘We gaan hier niet over lijken, hoor. Het is geen Black Swan,’ lacht tweedejaars Dion. ‘Het is juist een wereldje waar iedereen oprecht is en waarin je jezelf drilt. Als je dat niet doet, haal je het niet.’ Natuurlijk wordt er tijdens een auditie wel eens een elleboog uitgedeeld om vooraan te staan, maar daar blijft het ook bij. De invaldocent van vandaag is ook alles behalve barbaars en complimenteert de getalenteerde studenten voortdurend.

Geen typisch studentenleven
Na de les ga ik apart zitten met Dion. Hij drinkt een banaan-kiwi-proteïne shake, zodat hij meer spiermassa aanmaakt. ‘Ik eet zo min mogelijk vet en slechte suikers, want die hebben we toch niet nodig.’ Op je lichaam letten is natuurlijk een vereiste voor deze opleiding. ‘Ik heb geen studentenleven waar ik drie keer per week tot drie uur in de kroeg kan hangen.’ Dat Dion dingen moet laten dat neemt hij voor lief, want op hele jonge leeftijd wist hij al dat hij wilde dansen.

Van Zwanenmeer naar Codarts
‘Op 3-jarige leeftijd keek ik naar het Zwanenmeer en blijkbaar deed ik dat met veel overtuiging, want vervolgens hebben mijn ouders mij op balletles gezet,’ zegt hij. ‘Ik huppelde toen één keer per week door de zaal. Dat is nu wel meer!’ Na de vaklopleding dans in Maastricht meldde Dion zich aan bij de dansopleiding van Codarts in Rotterdam. Van de 700 auditanten behoorde hij tot de dertig gelukkigen die werden toegelaten. ‘Ik wilde graag naar Codarts, omdat deze opleiding een goede middenmoot biedt tussen technische en creatieve dans.’ Daarnaast is de internationale omgeving zeker een pluspunt. Behalve de leuke vakantieadresjes levert het natuurlijk een divers netwerk op en is het goed voor zijn taalontwikkeling.

De jongste jongen van de klas
Dion is de jongste jongen van zijn klas en zijn leeftijd zit hem wel eens in de weg: ‘Vorig jaar zei iemand tegen mij dat ik volwassen moest worden. Kan ik op een ik-word-volwassen-knop drukken dan?’ Ook blessures hebben hem het eerste jaar flink tegengewerkt: ‘vorig jaar heb ik drie maanden niet volledig kunnen dansen. Gelukkig heb ik het jaar gehaald door te laten zien dat ik dit écht wil.’ Die discipline heeft hij nodig om stukje bij beetje dichterbij zijn doel te komen: dansen bij het Internationaal Danstheater of Introdans.

Evi ging eerder op bezoek bij de opleidingen Game Design, Fasion Design en Klassieke Zang!

Fotocredits: Petra Teeuwsen

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie