Wat ons niet zal doden is de nieuwste aanwinst in de Millennium-serie

★★★★Een deel vier in de populaire Millennium-reeks leek misschien onmogelijk, maar David Lagercrantz bewijst met het boek Wat ons niet zal doden het tegendeel! In het vierde deel van deze spannende serie over journalist Mikael Blomkvist en hacker Lisbeth Salander gaat het als vanouds over complotten op hoog niveau en is het boek maar moeilijk weg te leggen.

David versus Stieg
Niets is moeilijker dan wat David Lagercrantz moest doen bij het schrijven van dit boek. De boeken van Stieg Larsson over Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander waren razend populair, maar helaas kwam Stieg Larsson zelf niet verder dan een onvoltooide versie voor het vierde boek voordat hij stierf aan een hartinfarct. David Lagercrantz heeft nu de moeilijke taak op zich genomen om het succes van de Millennium-boeken voort te zetten met deel 4 in de reeks. En daar is hij zeker in geslaagd! Het vierde Millennium-boek leest net zo snel weg als de vorige drie en qua stijl heb je als lezer helemaal niet door dat dit boek eigenlijk door een andere auteur is geschreven.

Mikael en Lisbeth tegen de wereld
De complotten zijn de wereld zeker nog niet uit en in dit deel van de Millennium-reeks worden Mikael en Lisbeth wederom betrokken bij een grootschalig complot. Dit keer is zelfs de NSA betrokken en is Lisbeth misschien wel een keer te ver gegaan met haar hacken. David Lagercrantz laat je als lezer af en toe erg lang in spanning zitten. Dit maakt het boek heel spannend, maar soms is het ook behoorlijk vervelend als je steeds van personage wisselt. Als Lisbeth net in een enorm gevaarlijke situatie is, is het irritant dat je steeds vier pagina’s moet wachten voordat je weer twee alinea’s mag lezen over wat zij nu meemaakt.

Slimme lezers
Wat ons niet zal doden zal niet voor iedereen goed te volgen zijn. De lezer wordt soms gebombardeerd met wiskundige problemen, een lesje over zwarte gaten en natuurlijk wat computertechnische termen. Daarnaast worden er in het begin van het boek behoorlijk wat personages geïntroduceerd, en de soms vreemde Zweedse namen maken het er niet makkelijker op om deze allemaal goed te onthouden.  Als je je hier niet door laat tegenhouden dan is Wat ons niet zal doden een heerlijk boek en een goede opvolger in de Millennium-reeks!

Gelezen: Wat ons niet zal doden
Geschreven door: David Lagercrantz
Uitgegeven door: Signatuur
Verschenen op: September 2015
Fotocredit: Mustreads
Meer info vind je op: http://www.awbruna.nl/web/Boek/9789056725334_Wat-ons-niet-zal-doden-Millennium-4.htm

 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie