Voor Emilia is een echte uitblinker

★★★★★ – One Night Stand-films zijn elk jaar onderdeel van het Nederlands Filmfestival. Deze verschillende korte films van veelbelovende makers worden op één dag vertoond. Een film die er deze dag uit sprong was de film Voor Emilia. Hierin staat de kwetsbaarheid van een alleenstaande vrouw centraal. Het is een film die je meeneemt in een ijzersterke verbeelding.

Obsessie
Lies is een alleenstaande vrouw van 51 jaar. Ze geeft les op de middelbare school. Door middel van een gesprek met haar ex over haar drankgebruik, merkt de kijker al snel dat Lies worstelt met bepaalde gevoelens. Deze gevoelens komen tot uitdrukking wanneer er een nieuw meisje in de klas komt. Dit meisje, Tanja, wordt voor Lies al snel een obsessie. Zo nodigt Lies Tanja bij haar thuis uit om bijles te geven. Ook achtervolgt de lerares haar leerling en bespiedt ze diens vader. Creepy… Dit alles heeft te maken met het overlijden van Lies’ dochter. De vader van Tanja is hiervoor schuldig en is net vrijgekomen.

Wispelturige situaties
Lies heeft verschillende gevoelens bij haar situatie. Ze is kwaad over het feit dat ze haar dochter kwijt is, terwijl de dader met een dochter rondloopt. Toch ziet ze Tanja ook als een plaatsvervanger voor haar eigen kind. Zo smeert ze boterhammen voor haar en vraagt haar de trui van haar overleden dochter aan te trekken. Deze tweestrijd leidt in de film tot wispelturige situaties. Het ene moment omhelst Lies Tanja, waarna ze haar vervolgens een klap geeft. In al deze scènes zit veel verdriet en het gemis van haar dochter verpakt.

Uitblinker
Wat Voor Emilia zo sterk maakt is de puurheid. Actrice Loes Schnepper verbeeldt Lies als kwetsbare, alledaagse vrouw. Ondanks de omslag in emoties weet Schnepper dit heel realistisch over te brengen. Hierbij speelt het beeld ook een grote rol. Het rennen door het park, het tanden poetsen en het gepraat over ouder worden: al deze situaties versterkt het beeld van Lies als vrouw waarvan iedereen gaat houden. Dit ondanks dat ze af en toe dwaze dingen doet. Het geheel van goed acteerwerk (Schnepper won voor deze rol een Gouden Kalf), een sterk verhaal en mooie beelden maakt Voor Emilia een uitblinker tijdens het Nederlands Filmfestival!

Gezien: Voor Emilia
Op de televisie vanaf: eind november 2014
Geregisseerd door: Martijn Smits
Cast: Loes Schnepper, Susan Radder, Kuno Bakker
Meer informatie: http://baldrfilm.nl/projecten/anima-sana/

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie