Verstrikt: ijzersterk met ietwat voorspelbaar einde

Mel Wallis de Vries staat bekend om haar spannende jeugdthrillers. Ze schrijft herkenbare, spannende boeken voor jongeren. Zo schreef ze al eerder de boekenUitgespeeld, Verblind, Buiten Zinnen, Fout, Waanzin en Vals. Meestal zijn haar boeken erg onvoorspelbaar en tot op de laatste bladzijde spannend. Ook haar nieuwe boek: Verstrikt is weer een ijzersterke thriller.

Zwart begin
Het verhaal begint met Lara die zich ergens bevindt waar alles zwart is. Ze kan zich niet bewegen en weet niet meer hoe ze er terecht gekomen is. Langzaam komen haar herinneringen terug. Tegelijkertijd nemen we een kijkje in het leven van Lara’s beste vriendin Maud. Maud is een onzeker meisje die haar vriendin erg mist. Ze komt in aanraking met Lara’s onbetrouwbare vriendje en diens vrienden, die allemaal iets verborgen houden. Loopt het met Maud hetzelfde af als met Lara?

Herkenbaar
Het boek begint spannend en roept meteen vragen op, daardoor zit de lezer middenin het verhaal. Maud en haar vriendinnen slepen je mee door hun dagelijks leven, wat zorgt voor herkenbaarheid en sympathie bij de lezer. Wie heeft er nou geen irritant broertje of bemoeizuchtige moeder? De problematiek is duidelijk en helemaal afgestemd op de doelgroep. Hoofdpersonages Lara en Maud wekken sympathie op. Wanneer Maud hopeloos verliefd wordt op de ietwat ‘foute’ Dexter, begrijpt de lezer dat helemaal. Ondanks het feit dat hij soms een beetje vreemd is en schijnbaar dingen achterhoudt, slaagt Mel Wallis de Vries erin om hem als het perfecte vriendje voor Maud te laten overkomen. De lezer leert Lara ook heel goed kennen. Haar gedachten en verleden worden uitgebreid verteld, zodat het net voelt of de lezer zelf Lara’s best vriend(in) is.

Bijna perfect
Een klein minpuntje is dat het boek iets voorspelbaarder dan voorgaande boeken. Uiteraard zit de lezer weer op het puntje van zijn stoel om alles zo snel mogelijk te weten te komen, maar het wordt al wel sneller duidelijk hoe het plot in elkaar zit. Dat is jammer, want dit was juist een heel sterk punt van Mel Wallis de Vries. Toch is dit al met al weer een ijzersterke thriller. De verhaallijn zit goed in elkaar, de personages zijn goed uitgewerkt en het verhaal is herkenbaar. Het eind mag de volgende keer iets minder voorspelbaar. Dan is het boek helemaal perfect.
Mel Wallis de Vries – Verstrikt
20 september 2011
Uitgeverij de Fontein
Meer informatie? Kijk op: www.melwallisdevries.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie