Gluckauf is de gelukkige winnaar bij uitreiking Gouden Kalveren 2015

Vrijdagavond zijn op het Nationale Film Festival 2015 in het Beatrix Theater te Utrecht de Gouden Kalveren uitgereikt. Tijdens dit jaarlijkse filmspektakel vallen de beste films van het jaar in de prijzen. Gluckauf was met vier Kalveren de grote winnaar van de avond. Deadline was erbij.

foto1

Jonge generatie genomineerd
Wat dit jaar opvalt, is dat niet alleen acteurs die al jaren in het vak zitten zijn genomineerd, ook de jongere generatie slaat toe. Zo is de 25-jarige Matthijs van de Sande Bakhuyzen genomineerd in de categorie Beste Mannelijke Bijrol (De Ontsnapping) en voor Beste Mannelijke Acteur (Boy 7). De 21-jarige Jonas Smulders is genomineerd voor Beste Acteur Televisie Drama (One Night Stand X-Geen Koningen In Ons Bloed) en de 26-jarige regisseur Mees Peijnenburg is genomineerd voor Beste Televisiedrama (One Night Stand X-Geen Koningen In Ons Bloed) en ook de 29-jarige regisseur Sam de Jong is in de race om een kalf binnen te slepen, namelijk voor Beste Scenario (Prins). De 22-jarige Sigrid ten Napel (Prins) en de 22-jarige Ella-June Henrard (Boy 7) zijn genomineerd voor Beste Vrouwelijke bijrol
foto9 foto2

De rode loper
Om 18:00 uur staan er rondom de rode loper al veel fotografen klaar om hun camera te laten flitsen. Tien minuten later trotseren de eerste BN’ers de rode loper. Sommigen nemen uitgebreid de tijd om te poseren, anderen zoals Gijs Blom (Sonny Boy en Pijnstillers) sneaken snel naar binnen. De fotografen zijn erg hysterisch. Zo wordt er regelmatig geroepen of de BN’ers terug kunnen komen, los van hun partner op de foto willen gaan en of ze nog één keer over hun schouder willen kijken.

foto10

Twee volwassen vrouwen giechelen als jonge meiden en schuiven steeds meer in de richting van de kant van de fotografen waar ze eigenlijk niet mogen komen. Keer op keer wordt er geschreeuwd dat ze niet op die plek mogen staan. Na het een paar keer gezegd te hebben, gaan ze teleurgesteld terug naar binnen. Kim Feenstra neemt uitgebreid de tijd om te poseren. Robert de Hoog, met wie Kim de rode loper trotseert, staat er ietwat verloren bij. Eva van de Wijdeven (A’dam-E.V.A.) en Abbey Hoes (winnares van het Gouden Kalf voor Beste Actrice in 2014) druppelen als een van de laatsten binnen. Anderen die voorbij komen zijn Gooische Vrouwen’s Annet Malherbe en Susan Visser, Wende Snijders (Zϋrich), Achmed Akkabi (Bluf), Loes Haverkort (Schneider vs. Bax) en Georgina Verbaan en Jeroen van Koningsbrugge (De Surprise).

foto12 foto14

Uitreiking
Om 20:30 uur opent Claudia de Breij zingend de uitreiking van de Gouden Kalveren. De eerste award – die voor Beste Documentaire – wordt uitgereikt door schrijver Arnold Grunberg en overhandigd aan Morgan Knibbe (Those Who Feel the Fire Burning). Hij besluit om geen eindeloze speech te houden gezien de tijd maar om een sierlijke handstand te maken. Dit is gelijk het hoogtepunt van de avond. Mees Peijnenburg is door het door dolle heen als hij zijn kalf voor Beste Televisiedrama in ontvangst neemt en heeft een grijns van oor tot oor.

foto11 foto16

Georgina Verbaan wint een Gouden Kalf voor Beste Actrice. Ze is erg verrast en heeft daardoor een erg hilarische en spontane speech. “Oh bedankt, dit vind ik heel erg leuk.” Vervolgens zoekt ze onhandig naar haar briefje met dankwoord in haar tas en tovert er per ongeluk een geldbriefje uit. Tegen het einde van haar speech kijkt ze opeens voor haar en ziet daar een attribuut die haar niet bekend voorkomt. “Wiens bril is dit? Ik heb helemaal geen bril. Nee. Goed. Dank jullie wel.”

foto6

En de winnaars zijn…

Beste Film
Gluckauf van Joram Willink en Piet-Harm Sterk

Beste actrice
Georgina Verbaan voor De Surprise

Beste acteur
Martijn Fischer voor Bloed, Zweet en Tranen

foto3

Beste Scenario
Gustaaf Peek voor Gluckauf

Beste Regie
Remy van Heugten voor Gluckauf

Beste Vrouwelijke Bijrol
Hadewych Minis voor Bloed, Zweet en Tranen

foto7

Beste Mannelijke Bijrol
Raymond Thiry voor Bloed, Zweet en Tranen

foto4

Beste Camera
Mark van Aller voor Gluckauf

Beste Production Design
Hubert Pouille voor De Surprise

Beste Montage
Mieneke Kramer voor Prins

Beste Muziek
Palmbomen voor Prins

Beste Sound Design
Vincent Sinceretti en Taco Drijfhout voor Those Who Feel The Fire Burning

Beste Lange Documentaire
Those Who Feel The Fire Burning van Morgan Knibbe

foto13

Beste Korte Film
Under The Apple Tree van Erik van Schaaik

Beste Korte Documentaire
Verboden Vlucht van Hester Overmars

Beste Televisiedrama
One Night Stand X – Geen Koningen In Ons Bloed van Mees Peijnenburg

Beste Actrice Televisiedrama
Ariane Schluter voor One Night Stand X – Een Goed Leven

foto5

Beste Acteur Televisiedrama
Jonas Smulders voor One Night Stand X –  Geen Koningen In Ons Bloed

foto8

 

Bezocht: Nationale Film Festival 2015
Te zien: o.a. Gijs Blom, Georgina Verbaan, Jonas Smulders, Mees Peijnenburg
Datum: 6 oktober 2015
Fotocredits: Melanie Hazenberg
Meer info vind je op: www.filmfestival.nl

 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie