Verliefde gekken in Silver Linings Playbook

De film behoorde niet tot de grootste winnaars, toch sleepte Silver Linings Playbook een Oscar binnen. Jennifer Lawrence won er één voor beste actrice. En dat voor een romantische komedie, een genre waar zelden Oscars vallen. Is de film ook het kijken waard?

Een vreemde vriendschap
Pat (Cooper), een voormalig docent met duidelijke woedeproblemen komt terug uit een psychiatrische inrichting. Hij trekt bij zijn ouders (De Niro en Weaver) in, en probeert zijn leven terug op de rails te krijgen. Het belangrijkste onderdeel hiervan is dat hij weer samen wil komen met zijn ex-vrouw. Dan ontmoet hij Tiffany (Lawrence), een meisje die net als hij psychische problemen heeft. Tussen hen ontstaat een vreemde vriendschap, waarin ze elkaar proberen te helpen.

Gekibbel
Silver Linings Playbook is een romantische komedie, maar geeft het genre de meest originele impuls in een lange tijd. Pat en Tiffany vinden elkaar niet meteen leuk, en het is juist het gekibbel tussen de twee dat het hart van de film vormt. Dat beide personages zich in zwaar weer bevinden zorgt voor een heel nieuw soort chemie, die verfrissend is. Ook durft de film open en hard te zijn, zonder te verzanden in zielige clichés.

Wie is er nou gek?
Zoals ook psychische aandoeningen nooit zwart-wit zijn, zo laat David O. Russel zien dat ‘gek zijn’ vele niveaus kent. Hoewel Pat en Tiffany een tijd in een inrichting doorbrachten, lijken zij de meest normale personages op het scherm. Pat’s vader lijkt meer gebukt te gaan onder zijn obsessief compulsieve stoornis dan Pat onder zijn woedeaanvallen. Zo blijf je als kijker constant met de vraag wat gek zijn nou precies inhoudt. Deze ontdekking van het grijze gebied geeft genoeg diepgang naast het ‘traditionele’ liefdesverhaal. Als in de laatste scènes dan een paar emotionele hoogtepunten langskomen zonder te vervallen in clichés, weet je dat dit een romkom(romantische komedie) is waar we nog lang over gaan horen.

Robert De Niro Het feit dat de film een Oscarnominatie voor elk van de vier acteercategorieën in de wacht sleepte, zegt genoeg: dit is een film die wordt gedragen door haar acteerprestaties. Hoofdrolspeler Cooper zet een even ingetogen als uitbundige rol neer als Pat, maar het is zijn tegenspeelster Jennifer Lawrence die de show steelt. Terecht dan ook, dat Lawrence uiteindelijk met het felbegeerde beeldje huiswaarts mocht keren. Het is de perfecte balans tussen humor en emotie die van Silver Linings Playbook iets speciaals maakt.

Titel: Silver Linings Playbook
Verschijningsdatum: 28-02-2013
Regie: David O. Russel
Met: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie