Van Egmond wint NS Publieksprijs met Kieft

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de NS Publieksprijs wint een auteur twee jaar achter elkaar de NS Publieksprijs. Dat kan natuurlijk alleen Michel van Egmond zijn, schrijver van Gijp en Kieft. Het is wel jammer dat hij het nodig vond om een sneer uit te delen aan zijn collega’s.

En de winnaar is… Kieft!
Kieft kwam bij de stemwijzer van Deadline zeker niet als beste boek uit de bus. Als het aan reporter Joke Simmelink had gelegen, was Herman Koch er met de prijs vandoor gegaan. Het boek eindigde in haar lijst als vijfde van de zes genomineerde boeken. De reden dat Van Egmond geen hoger plekje kreeg, is vanwege de manier waarop voetballer Wim Kieft wordt neergezet. Van Egmond deed nét iets te veel moeite om hem als ‘anders’ neer te zetten. Hij wordt daardoor een stereotype underdog.

Een trap na
Je zou zeggen dat de schrijver van een prijswinnende bestseller meer dan tevreden mag zijn. Zo zag Van Egmond er helaas niet uit tijdens de bekendmaking van de winnaar in De Wereld Draait Door. Nadat Wim Kieft zijn moeder en kinderen heeft bedankt, krijgt Van Egmond als laatste het woord. Terwijl de andere vijf auteurs een beetje beteuterd glimlachen, geeft Van Egmond ze nog een trap na. ‘Ik ben het minst in beeld geweest van alle mensen hier aan tafel,’ zegt Van Egmond. ‘Saskia Noort fungeert bijna als testbeeld, zo vaak is ze op tv.’ Als hij dit als grapje bedoelt, komt het niet goed over op de kijker. Joke had het niet zo op het boek van Noort, maar dit hoeft nu ook weer niet.

Gekneusd ego
Toen Van Egmond in 2013 de prijs won met Gijp, wees iedereen naar de publiciteitsmachine van Voetbal International. Niet de kwaliteiten van de schrijver, maar de mannen van de voetbalwereld hadden zijn overwinning bepaald. Van Egmond zit dit duidelijk nog dwars. In plaats van de bescheidenheid die een auteur als Isa Hoes zo siert, laat Van Egmond zich van een mindere kant zien. Weet hij niet dat een geneusd ego niet bepaald charmant is? Kieft is een heel aardig boek, dat niet voor niets drie sterren kreeg op Deadline. Ruim 28% van de stemmers voor de NS Publieksprijs kozen dan ook voor Kieft. Felicitaties zijn op zijn plaats. Jammer dat Van Egmond zich zo laat kennen.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie