Val Van Het Rijk is een spannende Nederlandstalige fantasyroman

★★★★ – Een nieuwe, Nederlandstalige fantasyschrijver is altijd goed nieuws, aangezien we in ons taalgebied helaas geen overschot hebben aan schrijvers als Terry Brooks en George R. R. Martin. Elke bijdrage aan fantasy van eigen bodem is van harte welkom. Een hartelijk welkom dus aan Tim Schwirtz, een geschiedenisdocent uit Helmond. Zijn debuutroman Val van het Rijk werd in elk geval lovend ontvangen door zijn leerlingen en collega’s. Vallen de middeleeuwse sfeer en magische schurken van Val van het Rijk ook in de smaak bij een groter publiek?

Van soldaat tot koning
Val van het Rijk heeft een breed scala aan hoofdpersonen. Om de zoveel pagina’s verschuift het perspectief naar iemand anders – van een magische krijger tot een jonge soldaat en van een plaatsvervangende koning tot zijn opvliegende rechterhand. Het enige dat mist is een vrouwelijk hoofdpersonage, maar Schwirtz heeft al bekend gemaakt dat hierin voorzien zal worden in het tweede deel van de serie. De meest aansprekende personages uit zijn debuut zijn zonder twijfel Verus en Ringeril. Verus is een jonge verkenner, de enige soldaat die over magie blijkt te beschikken en die ook nog eens zorgt voor de enige meeslepende romance uit het verhaal. Zijn beste vriend Ringeril is lid van een geheime orde die de wereld beschermt tegen demonen. De twee mannen hebben dezelfde jongensachtige charme die samengaat met de achterdocht van een doorgewinterde strijder.

Game of Thrones
Schwirtz is niet bang om personages dood te laten gaan. Het is nog net niet zo’n bloederig slagveld als bij George R. R. Martin, maar ook in Val van het Rijk sneuvelen de nodige personages – ook onder de hoofdpersonen. Om deze hoofdrolspelers uit zijn eigen verhaal te vermoorden, moet een schrijver sterk in zijn schoenen staan. Dat Schwirtz ook blijft boeien na de dood van één van zijn meest sprekende personages, komt vooral door de sfeer van het verhaal. Val van het Rijk staat of valt niet bij één personage. Doordat Schwirtz een breed en genuanceerd beeld schetst van meerdere koninkrijken en hun verschillende onderdelen, kan hij zonder problemen nieuwe personages introduceren om de ontstane hiaten op te vullen.

Eendimensionale personages
Feit is wel dat niet alle personages evenzeer tot de verbeelding spreken. Silon, een van de hogere legerbazen, ontstijgt pas halverwege het niveau van de stereotypering en ook de bijpersonages zijn veelal eendimensionaal. Neem Nisius, de bordeelbaas. Vanaf zijn introductie wordt herhaaldelijk gezegd hoe onbetrouwbaar hij oogt. Zijn uiterlijk spreekt boekdelen: “Nisius had een smal, ratachtig gezicht en zijn haren strak achterover gekamd. Verus vermoedde dat de man het elke ochtend insmeerde met allerlei soorten olie, want het maakte altijd een natte indruk en verspreidde een constante, penetrante geur.” Dat Nisius de soldaten verraadt is dan ook geen verrassing.

Val van het Rijk is leuk voor YA-lezers, maar ook voor volwassen liefhebbers van fantasy. Door de oorlogsstrategieën en mooie omschrijvingen van steden en landschappen, zal iedere fantasyliefhebbers zijn hart ophalen. Ook de doelgroep YA kan dit debuut openslaan en genieten, want de prettige vloeiende schrijfstijl en spannende politieke verwikkelingen en kroeggevechten maken het een vlotte vertelling. Val van het Rijk maakt heel nieuwsgierig naar deel twee.

Eerder werd Tim Schwirtz al geïnterviewd door Deadline. Lees het verslag hier.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Een gedachte over “Val Van Het Rijk is een spannende Nederlandstalige fantasyroman

Geef een reactie