Tyler, the Creator geeft zichzelf bloot in Flower Boy

★★★★ Homofoob, vrouwenhater, haatzaaier, wat heeft hij niet over zich heen gekregen. De altijd in felle kleuren geklede Tyler, the Creator houdt ervan om te provoceren en controversieel te zijn. Zo verscheen hij in zijn clip Buffalo als blankgeverfde man in een shirt gebaseerd op een racistische groepering en eindigde hij zijn nummer Yonkers, na het eten van een kakkerlak, hangend aan een galg. Eén keer was hij als ‘black face’ iets te aanstootgevend voor Amerika en moest hij zijn video van Tamale deels censureren. Na zich een tijd te focussen op zijn eigen kledinglijn GOLF, inclusief grootse modeshow, komt dit veelbesproken multi-talent nu met zijn nieuwe album; Flower Boy.

Iets minder provocatie, iets meer Tyler

Deze controversie heeft Tyler niet los gelaten, maar heeft het wel op een andere manier door het album verweven. Samen met onder andere boezemvriend Frank Ocean en Pharrell Williams weet hij vooral zichzelf bespreekbaar te maken dit keer. Zo lijkt de, door de media bestempelde, homofoob opeens zelf op mannen te vallen en wordt er dieper ingegaan op de jeugd van de rapper, in bijvoorbeeld het nummer Where This Flower Blooms. Dit gebeurt met de typische diepe zweverige stem waar Tyler bekend om is. Deze gevoelige kant is zeer aangenaam om te horen en, in combinatie met het rustgevende stemgeluid van Kali Uchis, zorgt dit ervoor dat het nummer See You Again één van de pareltjes van het album is.

Toch nog een beetje rauw

Met de grote single van het album, Who Dat Boy (ft. A$AP Rocky), weet Tyler ook nog eens een weergaloze video uit te brengen. De ware kunstenaar komt hier weer naar boven. Want ook zijn video’s produceert hij, net als zijn muziek, helemaal zelf. Wanneer hij in de video, na een explosief ongeluk, een blank gezicht opgenaaid krijgt en eindigt met een blanke zoon weet hij weer zoals vanouds spraakmakend te zijn. Samen met I Ain’t Got Time! is dit weer de wat stevigere, iets meer rauwe hiphop. Dit zorgt voor een afwisseling die welkom is tussen alle rustige en gevoelige nummers. Maar de echte harde beats waar Tyler, the Creator op voorgaande albums veel successen mee heeft gehad blijven uit.

Uniek en oprecht

Tyler, the Creator heeft rap tot kunst verheven en zo zijn eigen genre gecreëerd. Deze ondernemer heeft een hele duidelijke stempel, alles dat hij produceert, van zijn kledinglijn tot zijn video’s, straalt Tyler uit. Flower Boy profiteert hier enorm van en is uniek in veel opzichten. Het album mist een paar echt stevige singles die de hitlijsten kunnen bestormen, maar het gebrek hieraan vergeet je al vrij snel. De sfeer van de nummers laat je wegdromen in de teksten. Dit zorgt voor een album dat fijn klinkt op de achtergrond en tegelijkertijd erg mooi kan zijn als je bewust gaat luisteren. De oprechtheid siert Tyler en laat zien dat ook deze jongen, naast controversieel, erg gevoelig kan zijn.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie