Even voorstellen: Try Acrobatics, aanstormend muziektalent

Ze zijn voor de tweede keer voor Grote prijs van Nederland genomineerd, wonnen Art Rocks 2012, werden door 3voor12 gekroond tot ‘Hollandse Nieuwe’ en zijn dit jaar geselecteerd voor de Popronde. Het gaat hard met de pop/dance band genaamd Try Acrobatics. Na een jaar pauze zijn ze terug met een nieuwe bandbezetting, dus tijd voor een kennismaking.

Spannend
Try Acrobatics is een serieuze band met ambities. Zanger Berend legt uit dat het daar met de vorige bezetting fout ging: ‘Wij (drummer Willem-Jan en hijzelf) wilden meer tijd steken in oefenen dan de andere twee gitaristen en zo kon de band, ondanks de successen die we er al mee hadden geboekt, niet verder.’ Het duurde even voordat de drummer en zanger nieuwe bandleden gevonden hadden. De vorige bandbezetting was een goede vriendengroep. ‘Het was wel spannend dat we nu opeens via audities nieuwe bandleden moesten vinden. Je weet nooit of het klikt.’

Nieuwe instrumenten
Wie de vijfkoppige Try Acrobatics al vóór 2013 kende, kan niet meer dezelfde shows verwachten. De synthesizer heeft een vaste plek in de band bemachtigd en de gitaren zijn minder overheersend. Hierdoor is de performance van de band veranderd. Drummer Willem-Jan zegt hierover: ‘We zetten nu minder een rockshow neer.’ De ‘nieuwe’ band, geïnspireerd door onder andere Das Pop en Friendly Fires, is meer elektropop met traditionele en elektronische instrumenten gaan maken. Volgens Willem-Jan klonk dat beter.

Brabbeltaaltje
De originele bezetting, bestaande uit de drummer en de zanger, schrijft nog steeds de liedjes. Op de slaapkamer. ‘Als er een melodie in ons hoofd zit, nemen we die op.’ De tekst is dan nog een brabbeltaaltje. Samen discussiëren ze hierover en als het goed genoeg is, mailen ze het door naar de andere bandleden. Tijdens de wekelijkse repetities werken ze de liedjes uit. Melodie is het belangrijkste, de tekst staat op de tweede plaats. ‘We willen voornamelijk dansbare, toegankelijke popliedjes maken.’

Oppassen geblazen
Try Acrobatics is een echte live band die zijn naam tijdens optredens eer aan doet. Tijdens een show haalt zanger Berend graag acrobatische toeren uit. Hij danst energiek, springt en gooit met de microfoon. Tegenwoordig dansen de andere bandleden ook mee en dus raakt hij ze niet meer. Soms gaan die acrobatische toeren echter nog mis: tijdens een optreden op Koningsdag in een tent greep de zanger naar een balk, waardoor vervolgens de hele tent bijna in elkaar zakte.

Verbetering
Deze band heeft na al hun muzikale succes nog meer plannen en dromen gekregen. Zo gaan ze in 2015 hun debuutplaat opnemen. Een EP met de single Shout (Out Loud) daarop is er al wel. Hier hadden ze een slimme promotieactie voor bedacht: een game met Shout (Out Loud) als tune waarbij je de zanger als een soort acrobaat door allemaal muziekinstrumenten en gymnastiektoestellen moest loodsen. Toch valt er op het gebied van promotie nog iets te verbeteren. Tijdens een bootcamp van de Grote Prijs hadden ze de tip gekregen om meer en zorgvuldiger te plannen. ‘Dat gaan we zeker doen,’ aldus één van de bandleden. Daarnaast is het oefenen, oefenen en optreden geblazen, zodat de debuutplaat een succes gaat worden.

Gesproken met: Try Acrobatics met zanger Berend, drummer Willem-Jan,
basgitarist Wouter en synthesizer Jeroen
Kun je kennen van: de single Shout (Out Loud)
Meer info vind je op: www.tryacrobatics.com

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Een gedachte over “Even voorstellen: Try Acrobatics, aanstormend muziektalent

Geef een reactie