Tot ziens, Justine Keller: ‘de muziek is beter’

Spinvis kennen we van z’n vervreemdende, poëtische, fijne luisterliedjes; uitstekend om met gesloten ogen op te filosoferen. Zijn nieuwe album Tot ziens, Justine is uitgebracht samen met een boek door Hanco Kolk. Hij heeft afbeeldingen gemaakt bij de songteksten, en het boek ook gelezen worden als een los verhaal.

Zeldzaam
Het album is wat we van Spinvis verwachten. Het is experimenteel, anders en vernieuwend. WatSpinvis doet voelt niet als een trucje, hij is werkelijk een briljant tekstschrijver en daarmee blijft hij boeien. Een aantal juwelen zijn: De horizon en het vlakke land | Ik rij en jij leest mijn hand | Ik ben een waterman dus deze week zit alles mee. En: Geschiedenis herhaalt zich nooit maar rijmt altijd een keer. Net als poëzie vragen de teksten van Spinvis overdenking, laten ze je lachen, zijn ze mooi. De teksten zijn iets zeldzaams in de Nederlandse muziek en Spinvis overtreft zichzelf met dit album. Spinvis speelt de nummers zo, dat ze dromerig en zoet je oren ingaan en je braaf het hele album blijft afluisteren.

Niet diepgaand
Dan de bijlage: een boek. Hanco Kolk is tekenaar en heeft zesmaal de Stripschappenning gekregen en ook de Stripschapprijs voor zijn hele oeuvre. Elk liedje van Spinvis’ album is een hoofdstuk met de volledige songtekst en een interpretatie in beeld van Kolk. De eerste indruk is dat het nogal snel lijkt gedaan, en niet erg diep gaat. Voor ´Heel Goed Nieuws´ zijn een keien van gezichtjes voorzien en gefotografeerd, iets waar je werkelijk bijzonder weinig mee kan. De tekst spreekt wel tot de verbeelding: En dan drinken we de regen | En dan eten we de wind | En dan worden we weer vrienden | Gewoon weer vrienden net als vroeger | Verder niks | En dat is heel goed nieuws.

‘De muziek is beter’
Behalve bekladde stenen zijn er ook weinig bijzondere schaduwpoppetjes gefotografeerd en wat eenvoudige tekeningen gebruikt. Bij het liedje ´Koning Alcohol´ heeft Kolk een aantal etiketten van flessen sterke drank bewerkt en de songteksten van Spinvis erin geplakt. Dit hoofdstuk zit het meest op het randje, het doet aan als een eindexamenproject van de middelbare school. Niet slecht, maar het ziet er onprofessioneel uit. Andere hoofdstukken hebben de tekst in een lettertype (of handschrift) dat doet denken aan de handschriften op Hallmark e-cards. Het voelt een beetje zoals bij boekverfilmingen vaak het geval is: ‘het boek is beter.’ Hier kun je zeggen: ‘De muziek is beter.’

Losstaande producten
Spinvis is Kunst, maar het werk van Kolk zit niet op dezelfde lijn en doet dan ook geen recht aan de muziek. Het is prettig de teksten van Spinvis eens te lezen zonder muziek, en het idee van een samensmelting van de kunsten op deze manier is mooi. Helaas rijmt het boek als geheel niet met de muziek en zijn ze losstaande producten. De cd is ook verkrijgbaar zonder boek, en deze optie is dan ook aan te raden.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie