Toen ik je zag verpakt een aangrijpend verhaal in kindertaal

★★★ – Toen acteur Antonie Kamerling op in 2010 zelfmoord pleegde, liet hij Isa Hoes en hun twee kinderen achter. Drie jaar later lag Hoes’ relaas over haar leven met Kamerling, Toen ik je zag, in de boekhandels. Dit jaar is de roman genomineerd voor de NS Publieksprijs! Toen ik je zag onthult een aangrijpend verhaal over een man die wordt geteisterd door een depressie.

Geen literair hoogstandje
Isa Hoes verstaat als geen ander de kunst van het schrijven van nietszeggende zinnen. ‘Het is net een hallucinatie, maar het is toch ook heel echt,’ schrijft ze bijvoorbeeld. Toch brengt ze op de lezer over wat ze bedoelt, welke emoties haar aanzetten tot dit soort niet al te fraaie zinnen. Toen ik je zag is dan ook geen literair hoogstandje, maar een aangrijpend en waarheidsgetrouw relaas. Deze vrouw mág wat steekjes laten vallen als zij met haar woorden zoveel mensen troost biedt. Isa Hoes vertelt zelf vaak in interviews hoe veel positieve, emotionele reacties ze krijgt van lezers. Bij lezingen is er altijd wel iemand die haar met tranen in de ogen bedankt voor het schrijven van Toen ik je zag. Dat maakt het lastig om iets te zeggen over de mindere kanten van het boek.

Piepen, kraken en schuren
Toen ik je zag lees je om iets te leren over depressie en wat dit niet alleen met de patiënt, maar vooral met de partner doet. Troostrijk of niet, we kunnen niet om de feiten heen. Isa giet haar levensverhaal in soms aandoenlijke, maar vaak ergerlijke kindertaal. Zinnen als ‘Wat?! Ik schrik heel erg!’ nodigen niet uit tot verder lezen. Ook de toon schuurt: die is niet altijd consequent. Aardse, nuchtere opmerkingen en spirituele bespiegelingen wisselen elkaar prettig af in de roman, maar soms zweeft Isa wel érg veel. Ergens past het piepen, kraken, schuren en zweven wel bij Toen ik je zag. Het gaat niet om de stijl, maar om de inhoud. En depressie schuurt nu eenmaal.

Vind je dat Toen ik je zag de NS Publieksprijs verdient? Of wil je stemmen op één van de andere vijf boeken? Stem dan hier op jouw favoriete boek! Je hebt nog t/m 19 november 2014.

Gelezen: Toen ik je zag
Geschreven door: Isa Hoes
Uitgegeven door: Ambo | Anthos
Verschenen: 2013
Fotocredits: Readabook en ANP
Meer info vind je op: http://www.amboanthos.nl/

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie