To The Bone; aanzet tot eetstoornis of eye-opener?

★★★★ Een film maken over anorexia zonder de nodige kritiek te krijgen is moeilijk, om nog maar niet te zeggen onmogelijk. Dat er het één en ander gezegd en geschreven wordt over de nieuwe Netflix-original To The Bone is dan ook niet heel gek. De film zou anorexia bespreekbaar moeten maken, maar volgens de kritieken brengt hij jongeren alleen maar op ideeën.

Laatste hoop

De hoofdrol wordt gespeeld door Lily Collins, die niet verplicht was om zoveel af te vallen voor de rol, maar toch een behoorlijk aantal kilo’s verloor. Ze speelt de 20-jarige Ellen, die worstelt met anorexia en al meerdere keren is opgenomen. In de film is er zowel emotioneel als lichamelijk bijna niets meer van haar over, een arts die er andere methodes op nahoudt dan ze gewend is lijkt haar laatste hoop.

Tot op het bot

De film kijkt weg als de verfilming van een Young Adult boek, behalve dan dat er nooit een boek van is verschenen. Toch waan je je tijdens bepaalde scènes, waarbij mensen dansen in de regen en stiekem alcohol drinken, weer even in The Fault in our Stars of – nu we het toch over controversiële tienerdrama’s hebben – 13 Reasons Why. De zweverige indiepop op de soundtrack maakt dit plaatje compleet. Natuurlijk is niet alles mooi en romantisch. Het blijft een ontzettend heftig onderwerp, en ook deze kant van het verhaal wordt door de film belicht. Het hoogtepunt is een shot van Ellen die op de grond ligt, volledig naakt, met nog maar zo weinig vet op haar lichaam dat het moeilijk is om te geloven dat ze nog leeft.

Niet voor iedereen

Opnieuw probeert Netflix een heftig onderwerp te verpakken in een luchtige film. Dit zorgt ervoor dat niet het onderwerp, maar de film bespreekbaar wordt gemaakt. Dat er mensen zijn die anorexia hebben en de film liever even overslaan is heel begrijpelijk. Sommige onderwerpen liggen nu eenmaal gevoelig en kan het, in dat soort gevallen, best verstandig zijn om de film juist niet te bekijken. De film is geen allesomvattend beeld van de ziekte. Als je hiernaar op zoek bent kun je beter een documentaire gaan kijken.

Toch een aanrader

To The Bone is het verhaal van één meisje dat worstelt met de ziekte. In het beste geval zorgt dit bij kijkers voor meer begrip en medeleven en in het slechtste geval zien ze het als een gewoon tienerdrama, niets bijzonders. Maar als het onderwerp je interesseert, en je weet dat je ertegen kunt, ga je zeker geen spijt krijgen van het kijken van deze film.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie