The Theory of Everything raakt de gevoelige snaar

★★★★- Na het winnen van twee Golden Globes en zes Oscarnominaties moet The Theory of Everything haast een geslaagde film zijn. Het verhaal is een autobiografie van het leven van Stephen Hawking, een bekende natuurkundige die ALS heeft. Volgens de diagnose had Hawking nog maar twee jaar te leven- inmiddels weten we wel beter! Nu de film ook in Nederland draait, is het tijd om de film eens kritisch te bekijken. Heeft regisseur James Marsh alle lovende kritieken waargemaakt?

Ups en downs
Al snel zie je Hawkings gezondheid steeds meer achteruit gaan. Zo wordt de kijker grof het verhaal ingesleurd. Eerst loopt Hawking alleen moeizamer, later belandt hij in een elektrische rolstoel. Dat is heel zielig, maar er zijn scenes waarbij je jouw tranen écht niet in bedwang kan houden. Zoals het moment dat Stephen niet meer kan praten en alles via zijn spraakcomputer moet doen. Gelukkig kent de film niet alleen downs, maar ook veel ups! De spraakcomputer zorgt er namelijk ook voor dat Hawking op zijn manier lekker kan geinen met vreemde stemmetjes. Het is goed om te zien dat je met zo’n grote handicap niet alleen in een wereld van ellende leeft.

Nerd
Nerds zijn vaak niet heel spraakzaam en dat komt ook in deze film goed naar voren. Zo vraagt Stephen niet aan Jane: ‘Welke talen studeer jij?’, maar ‘Talen?’. Eddie Redmayne kruipt héél goed in zijn rol en brengt de kwetsbaarheid zo duidelijk in beeld, dat het verhaal ongelofelijk realistisch wordt. Je kan je zijn verlegenheid helemaal voorstellen als hij Jane vertelt dat hij helemaal niet kan dansen. En als alles hem even te veel wordt, zie je duidelijk zijn gezicht verkrampen. Ook Jane krijgt een naarmate de tijd verstrijkt een sterker karakter, haar vastberadenheid om voor Stephen te blijven zorgen wordt mooi neergezet. Dit zorgt ervoor dat de kijker steeds denkt: geef de moed niet op!

Verrassing
De film gaat in snelvaart aan je voorbij en soms is dat iets té. Zo heeft Hawking  opeens kinderen en is hij binnen no time niet meer 21, maar 72 jaar oud. Van zijn leven als natuurkundige krijgen we jammer genoeg weinig te zien. Hij brengt wel een boek uit en volgt zijn lessen, maar echt diepe theorieën blijven achterwege. De jaren ’60 komen wél goed tot uiting. Dat is vooral de danken aan de muziek van Wagner en de perfect uitgekozen kleding van de hoofdpersonen. Hoe dan ook, na deze film realiseer je je maar al te goed dat het leven niet altijd over rozen gaat en dat je blij mag zijn dat je géén ALS hebt!

Gezien: The Theory of Everything
In de bioscoop vanaf: 15 januari 2015
Geregisseerd door: James Marsh
Cast: Eddie Redmayne, Felicity Jones, Charlie Cox, Emily Watson, Simon McBurney, David Thewlis, Christian McKay
Fotocredit: Filmdepot
Meer info vind je op: http://www.imdb.com/title/tt2980516/
Voorproefje:

 

 

 

 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie