Studenten experimenteren met theater in Where’s the goat?

★★★ – Vanaf december 2013 waren de voorstellingen van Studenten Toneelvereniging Amsterdam (STA!) in de theaters te zien, maar nu is het tijd voor een zomerstop. De afsluiter van het seizoen is Where’s the goat?, een voorstelling waarin regisseur Timo Huijzendveld de film Jurassic Park centraal heeft gesteld. Hoe gaan de studenten dit aanpakken?

Gaat het nog wel door..?
Bij de ingang van de theaterzaal wordt het publiek onaangenaam verrast. De regisseur kondigt aan dat de voorstelling is afgelast, omdat het publiek de vorige dag erg ontevreden was en hun geld had teruggevraagd. Beduusd kijken de bezoekers elkaar aan. Dan komen twee spelers de zaal uit en roepen de regisseur op het matje: “Timo, wat ben je nu aan het doen? We gaan gewoon spelen, hoor!” Het wordt duidelijk dat het toneelstuk Where’s the goat? al begonnen is en de toeschouwers hier dus onderdeel van zijn.

Hilariteit
Een voorstelling over Jurassic Park, wat kun je dan verwachten van het decor en de kostuums? Nou, die zijn lekker low-profile: de dino-pakken zijn gemaakt van karton en het decor bestaat uit lege bakken roomijs. In Where’s the goat? wordt een grote hoeveelheid fragmenten uit Jurassic Park getoond op het projectiescherm. Daarnaast vertellen de uitgesproken personages ieder over hun obsessie met Jurassic Park. Het acteerwerk van de studenten geeft een eigenzinnige interpretatie aan de film. Grappige imitaties, epische flashbacks, gevoelige dino-poëzie en zelfs een heuse dino-dans komt voorbij. De hilariteit kan niet op.

Ontgoocheld einde
Experimenteel, zo kan Where’s the goat? het beste omschreven worden. Alle risico’s die in professioneel theater vaak niet worden genomen, zijn in dit studententoneel juist wel toegepast om het publiek telkens weer te verrassen. De voorstelling wordt bijvoorbeeld regelmatig onderbroken door regisseur Timo die spelers voorziet van commentaar via de microfoon. Totdat hij op het einde in al zijn woede de coulissen opentrekt en het licht aandoet. De spelers blijven ontgoocheld achter en spelen met de vrijheid van een stuk zonder definitief einde. Kortom, een avond voor schaterlachen voor diegene die wel van een beetje bizar theater houdt.

Gezien: Where’s the goat?
In theaters van 26 t/m 28 juni 2014
Artiest: Studenten Toneelvereniging Amsterdam
Genre: toneel
Meer info vind je op: www.sta-toneel.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie