The Normal Heart verscheurt je doodgewone hart

★★★★ – In 2013 ontving The Normal Heart in Amerika vele prijzen en in datzelfde jaar was het toneelstuk ook een succes in het Nederlandse theater. Kort na de release van de gelijknamige film is het verhaal over de beginperiode van de aidsepidemie terug op het toneel. Terecht?

Het gevecht
The Normal Heart vertelt over de politieke en persoonlijke gevechten tegen aids in de jaren tachtig, waarbij een groep New Yorkse mannen te maken krijgt met dood, verlies en onderdrukking. Al bij de eerste gesproken zin op het toneel wordt het publiek meegesleurd door de emoties. De personages bevinden zich in een wachtkamer, waar zij wachten op hun doodvonnis. Ned Weeks, gespeeld door Frederik Brom, wordt door de arts gevraagd om van deze epidemie een politieke zaak te maken. Weeks ontpopt zich als een provocerend activist en stuit hiermee niet alleen de gevestigde orde, maar ook zijn vrienden tegen de borst.

Sprekend, niet beeldend
Het toneel is slechts aangekleed met vijf stoelen, de rest van het decor wordt geprojecteerd op het scherm achter de spelers.  The Normal Heart put haar kracht vooral uit het ijzersterke acteerwerk en de vlotte, intelligente en grappige tekst. Deze combinatie maakt het publiek zowel aan het lachen als huilen. Het is echter jammer dat het beeldende element van theater nauwelijks wordt gebruikt om de verhaallijn te ondersteunen. Bovendien zijn de scènewisselingen vaak erg abrupt, wat de emotionele lading in het stuk teniet doet. Het toneelstuk zou nóg indrukwekkender zijn geweest als meer rekening was gehouden met de mogelijkheden en beperkingen van toneel.

Vergeet de tissues niet!
Wat het stuk een echte tranentrekker maakt, is dat het publiek betrokken wordt bij de individuele drama’s binnen een groot, maatschappelijk probleem uit de recente geschiedenis. Het verdriet, de kracht en de hopeloosheid van deze groep mensen in de jaren tachtig is prachtig uitgebeeld, wat de realiteit van deze gebeurtenissen veel tastbaarder maakt. Het raakt niet alleen het verleden, maar ook hedendaagse onderwerpen en op deze manier worden verschillende generaties tegelijkertijd aangesproken. Doordat The Normal Heart zo sterk op de traanspieren werkt, zou het stuk te theatraal kunnen worden. Gelukkig zijn het verhaal en de vertelling hier te sterk voor. Het stuk is zeker een aanrader voor ieder die zijn tranen durft te laten rollen, maar ook ieder ander zal ervan genieten.

Gezien: The Normal Heart
In theaters van 2 augustus t/m 19 oktober
Artiest: o.a. Frederik Brom, Henriëtte Tol, Freek Bartels en Thijs Römer
Genre: toneel
Meer info vind je op: www.thenormalheart.nl
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie