Heroïnenaalden en bulderlachen – in Sleeping beauty is niets te gek

★★★ – Een heroïneverslaafde prinses – niet direct wat je in gedachten hebt bij een sprookje. De dansvoorstelling Sleeping beauty van Mats Ek is een moderne versie van het sprookje Doornroosje. De voorstelling bestaat uit dramatische muziek, absurde situaties en sterke dansers. Kortom: Sleeping beauty is een vernieuwende, maar ook vreemde voorstelling van het Nederlands Danstheater.

Lachen mag gerust
Sleeping beauty begint bij de geboorte van de prinses. Dramatische dansstukken verbeelden de liefde tussen beide ouders. De prinses groeit op en valt van de ene jongen op de andere. Deze jongens zijn – evenals vele andere personages – stereotypen. Een van deze stereotypes is een rasechte junk, op wie de prinses smoorverliefd op is. Naast dans komt in de voostelling ook toneel naar voren. Hierbij wordt veel gebruik gemaakt van humor. Vanuit de zaal is dan ook af en toe een bulderlach te horen, om vervolgens weer stil te vallen. Ontroerende dansstukken en emoties worden opgevolgd door absurde situaties. Het ene moment wordt de kijker meegesleurd in een mooi dansstuk, waarna opeens een kok op het podium staat om een recept uit te leggen. In Sleeping beauty is alles mogelijk.

Geen spinnenwiel maar heroïnenaald
Na de pauze loopt het verhaal steeds meer uit de hand. Dit is het gedeelte waarin de prinses in aanraking komt met heroïne. De prinses komt in een diepe slaap door een heroïnenaald. Pijn en blijdschap wisselen zich steeds sneller af. Door het gebruik van herhaling krijgen een aantal bewegingen, zoals het klapperen met de handen, een bepaalde betekenis. De kijker probeert steeds meer verwijzingen in de dans te ontcijferen. Sleeping beauty is een net een Jigsaw puzzel – hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet!

‘Wat is dit?’
Plotseling staat iemand in de zaal op en schreeuwt: ‘Wat is dit?’. Natuurlijk gaat het niet om een echte toeschouwer, maar om een personage. Het publiek wordt met deze actie bij de voorstelling betrokken. De maker toont hier zijn zelfreflectie en spot volop met het bekende sprookje. Sleeping beauty is een uitzonderlijke voorstelling, die zich distantieert van andere voorstellingen van het Nederlands Danstheater. Het ouderwetse sprookje komtterug door de feeën, de naald die leidt tot een diepe slaap en de prins die de prinses laat ontwaken. Doordat de voorstelling vol zit met vervreemdende elementen die niet aansluiten bij het sprookje Doornroosje, is Sleeping beauty helaas iets over de top. Sprookjes zijn niet voor niets geliefde inspiratiebronnen – niet alles hoeft op de schop!

Gezien: Sleeping beauty
In theaters van 20 tot en met 29 november 2014 (nieuwe seizoen)
Artiesten: o.a. Aram Hasler, Medhi Walerski, Ema Yuasa, Bastien Zorzetto, Marne Van Opstal
Genre: Dans
Fotocredits: Wonderful Team
Meer info vind je op: www.ndt.nl
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie