LEGER voelt als thuiskomen na oorlog voeren

★★★★★ – ‘Jij zult het nooit begrijpen. Jij ziet de beelden niet, ruikt de geuren niet,’ schreeuwt acteur Gijs Naber tegen zijn tegenspeler. ‘Wil je echt weten hoe erg het is?’ Hij trilt. ‘Wil jij voelen wat ik daar heb gevoeld?’ De voorstelling LEGER van het Ro Theater vertelt door middel van sterke monologen en dialogen het verhaal van een getraumatiseerde soldaat.

Leven en geleefd worden
De teksten van LEGER  weerspiegelen goed het gevoel van een verwarde ex-soldaat. Dankzij de sterke monologen en het geloofwaardige spel kan iedere doodgewone burger toch een beetje voelen hoe zwaar het moet zijn om na een oorlog weer thuis te komen, waar alles nog precies is als het altijd al was. Na een meeslepende monoloog komt een oudere tegenspeler het podium op. Langzaam ontstaat een dialoog tussen een vader die zijn zoon verloren heeft en de vriend van die zoon die het wel overleefd heeft, maar nog altijd geleefd wordt door zijn traumatische ervaring. Ondanks dat LEGER eigenlijk alleen uit monologen en dialogen bestaat, lijkt de voorstelling korter dan anderhalf uur te duren.

Plassen in plastic flessen
De setting van het toneel is simpel, maar verassend. De kamer van hoofdpersoon Berk heeft geen meubels, alleen plastic flessen waarin hij plast – live op het podium, ja – en ijzeren bakjes waaruit hij eet. Dit maakt de eenzaamheid en verwardheid van de ex-soldaat nog sterker. Wanneer Berk uitvalt tegen de vader van zijn gesneuvelde vriend, trapt hij een gat in de muur, waarna er zand uit komt stromen. Een verrassend element dat prachtig aansluit bij een zin die meerdere malen terugkomt in LEGER: ‘Er stroomt geen bloed door mijn aderen, maar zand.’

We begrijpen je wél
De voorstelling wordt zo intens gespeeld door de acteurs dat het publiek van begin af aan compleet meeleeft met Berk. Als hij tegen de muur zijn monoloog zit te houden, wil je niets liever dan stilletjes naast hem gaan zitten om een arm om hem heen te slaan. Hoe vaak hij ook schreeuwt dat wij het nooit zullen begrijpen, door de combinatie van sterk spel, rake teksten en een verrassend podium, zorgt LEGER ervoor dat het publiek hoe dan ook mee wordt gezogen in de traumatische wereld van een ex-soldaat. Je verlaat de voorstelling met het idee te weten hoe het voelt om thuis te komen na oorlog voeren.

Gezien: LEGER
In theaters van 14 maart tot en met 7 mei
Artiesten: Gijs Naber en Herman Gilis
Genre: Toneel
Meer info vind je op: rotheater.nl
Fotocredits: Rene Castelijn, Leo van Velzen
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie