Gebrek aan samenhang doet voorstelling Homebody de das om

★★ – Toneel, muziek, dans, twee verschillende talen, allerlei decors… Homebody heeft werkelijk alles. Er is veel te zien in deze opvallende samenwerking tussen het Noord Nederlands Toneel, Het Nationaal Ballet en Colin Benders van Kytopia. Té veel zelfs. Zonder oog voor samenhang kunnen zelfs de meest getalenteerde acteurs en dansers Homebody niet redden.

Hakkelend maar intrigerend
Homebody begint met een intiem decor. Een westerse vrouw van goeden huize zit in een hele grote opklapbare kist. Zo’n kist waar vroeger voedsel in werd verscheept. De vrouw droomt over op avontuur gaan en vertelt het publiek een stukje geschiedenis van Kabul. Actrice Monic Hendrickx moet er nog even inkomen, waardoor het verhaal niet altijd tot de verbeelding weet te spreken. Op sommige momenten weet ze de toeschouwer wel echt mee te nemen in haar verhaal. Hoewel het stuk dus wat hakkelend op gang komt, zit er voldoende potentie in. De verwachtingen zijn hooggespannen: wat zal er volgen op deze intieme opening?

Van de hak op de tak
Een decorwissel toont ineens twee dansers, die het gevecht met elkaar aangaan in een wilde balletdans. De overgang is abrupt en dient geen duidelijk doel. Door de toneel- en zaalopstelling kunnen de toeschouwers bovendien niet alles zien. Na deze eerste decorwissel blijft Homebody van de hak op de tak springen. De disciplines dans, theater en muziek wisselen elkaar in hoog tempo af, zonder dat de verbanden altijd duidelijk zijn. Dat is jammer, want de afzonderlijke onderdelen van Homebody zijn mooi genoeg om het publiek kippenvel te bezorgen. De dansers weten bijvoorbeeld heel goed emotie over te brengen. Doordat de losse scènes niet met elkaar zijn verweven, maar lukraak aan elkaar geplakt lijken te zijn, weet de voorstelling toch niet te overtuigen.

Rijke, verwarrende lappendeken
Ook de vele losse verhaallijnen maken het lastig om Homebody te volgen. In korte tijd komt een enorme verscheidenheid aan personages langs, die allemaal een eigen verhaal vertellen. Door middel van losse scènes laten ze dit verhaal aan het publiek zien. De scènes zijn erg fragmentarisch – dat gevoel wordt nog eens versterkt doordat de decorwisselingen plaatsvinden door het licht aan en uit te doen. De disciplines smelten totaal niet samen. Zonde, want de scènes zijn wel degelijk goed uitgewerkt, vooral doordat de dansers en acteurs hun disciplines zo goed beheersen. Homebody is een rijke lappendeken aan disciplines en ideeën, maar het gebrek aan samenhang doet deze multidisciplinaire voorstelling de das om.

Gezien: Homebody
In theaters van 18 september 2014 tot 31 januari 2015
Artiesten: o.a. Odd continent, Malcolm Rock, Remi Wörtmeyer, Monic Hendrickx, Daniel Cooke
Genre: Dans/muziektheater
Meer info vind je op: www.homebody.nl
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie