Gelukkig niet De Laatste Zomer

★★★★ – Nee, nee… Hoe erg de titel van het stuk het ook doet vermoeden, De Laatste Zomer is níet de laatste voorstelling in het Bostheater van het Amsterdamse Bos. Het is wél de laatste keer dat Frances Sanders de regie op zich heeft genomen. En ze maakte er een knallende afsluiter van!

Klassiek versus modern
Zoals de traditie van Bostheater zich leent, wordt ook dit jaar het werk van een klassieke schrijver in een modern jasje gestoken. Hoewel eerder de scripts in hun geheel werden geherinterpreteerd, zoals bij Cyrano of Don Quichotte, is De Laatste Zomer een compilatie van verschillende stukken uit het oeuvre van de schrijver Goldoni. Aan de grote lijnen herken je dat het om eeuwenoud verhaal gaat. Bijvoorbeeld aan de ruzie om een bruidsschat of aan de ontknopende ontmoeting op het gemaskerde bal. Toch voelt de voorstelling totaal niet ouderwets aan, mede dankzij de moderne kostuums en het begrijpelijke taalgebruik. Bovendien komen tijdloze en herkenbare thema’s zoals liefde, bedrog, macht en geld aan bod.

Spelen in de open lucht
Een ander terugkerend verschijnsel in het Bostheater, is dat er gebruik wordt gemaakt van enorme stellages als decor. In De Laatste Zomer wordt het podium hiermee omgetoverd tot casino, hotel en terras. Mede dankzij deze ruime opstelling kan het verhaal zich létterlijk breder uitdrukken. Maar de setting in de open lucht zorgt ook voor extra omgevingsgeluiden. Zo moeten de spelers regelmatig pauzeren omdat ze overstemd worden door het geluid van een overvliegend vliegtuig. Dit stoort helemaal niet. Het levert, dankzij het improvisatietalent van de acteurs, hilarische situaties op!

Spel tussen uitersten
De één is lui, de ander wellustig, weer een ander is overbezorgd en angstig. Ja, het is duidelijk dat Sanders de oorspronkelijke stijl van Goldoni, Commedia dell’ arte, niet loslaat. Bij Commedia dell’ arte is een speelwijze waarbij acteurs uitersten van persoonlijkheden spelen. Maar dit spel tussen extremen wordt natuurlijk overwonnen door de liefde en het goede in de mens. En dat maakt het stuk voorspelbaar, maar zeker niet cheesy. Dit eeuwenoude script is op magische wijze omgetoverd tot een verhaal uit het hier en nu. En gelukkig is De Laatste Zomer niet de laatste voorstelling in het Bostheater, want unieke ervaring van het openluchttheater doet elk jaar weer uitkijken naar de volgende zomer!

Gezien: De Laatste Zomer
In theaters van 10 juli t/m 6 september
Artiesten: Yara Alink, Anne Lamsvelt, Jonas Leemans, Sander Plukaard, Eva van der Post, Jorrit Ruijs en David van Uuden Meer info vind je op: www.bostheater.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie