Niets is alledaags in De dag dat de papegaai zelf iets wilde zeggen

★★★★ De dag dat de papegaai zelf iets wilde zeggen is een allesbehalve alledaagse voorstelling. Regisseur Jetse Batelaan doorbreekt met zijn eerste theaterstuk voor jongeren alle regels van ‘normaal’ theater. Deze eerste voorstelling in Batelaans jongerenreeks is nu al in reprise. Dit smaakt naar meer!

Verwachting en verwarring
De titel De dag dat de papegaai zelf iets wilde zeggen doet vermoeden dat de voorstelling gaat over het typische napraten van papegaaien. Maar Batelaan zou Batelaan niet zijn als hij zich naar de verwachtingen van het publiek zou voegen. Als het publiek de zaal binnenkomt, begint de voorstelling zonder dat het zaallicht uitgaat. De acteurs stappen soms uit de voorstelling door rechtstreeks tot het publiek te spreken. Zo begint het stuk met uitleg over wat er van het publiek verwacht wordt en een waarschuwing voor een mogelijk choquerend moment. Hierop volgt een verwarrend lichtenspel, waarbij niet het toneel, maar de zaal in de spotlights zit! Uiteindelijk gaan alle lichten uit en het toneellicht weer aan. Begint de voorstelling nu dan echt?

Papegaai maar mee!
De publieksparticipatie in De dag dat de papegaai zelf iets wilde zeggen, zorgt voor hilarische effecten. De acteurs en het publiek voeren eigenlijk samen de voorstelling op. De toeschouwers papegaaien de acteurs vrolijk na. Het verschil tussen de getrainde acteurs en de leken uit de zaal, is dan wel goed te merken. De voorstelling valt of staat bij de gratie van het meewerkende publiek. Hoe de voorstelling uitpakt, is dus niet alleen in handen van de acteurs, maar ook van de bezoekers.

Zien, horen en doen
Theatergroep Artemis weet een goede combinatie te maken tussen humor en publieksparticipatie. Het is immers best eng om steeds mee te moeten doen aan de voorstelling! Gelukkig krijg je de tijd om op adem te komen. Batelaan weet goed hoe hij zijn doelgroep moet bereiken. Hij laat in De dag dat de papegaai zelf iets wilde zeggen zien dat één enkele voorstelling jongeren kan laten lachen, ontroeren en aan het denken zetten. De voorstelling zit vol met herkenbare, ongemakkelijke momenten, zoals het moment waarop je bekent verliefd te zijn. Het decor zit vol symboliek en lijkt simpel, maar als je goed kijkt is er stiekem erg veel te zien. De dag dat de papegaai zelf iets wilde zeggen is de perfecte combinatie tussen een actief avondje en lekker achterover leunen en genieten.

Gezien: De dag dat de papegaai zelf iets wilde zeggen
In theaters van 2 april tot en met 3 mei 2014. Reprise: 17 en 18 september 2014.
Artiest: Jetse Batelaan
Genre: Toneel
Meer info vind je op: www.artemis.nl
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie