The True Size of Food: niet baanbrekend, wel leuk voor op de keukentafel

★★★ – In een tijd waarin obesitas in de Westerse wereld een serieuze volksepidemie verworden is, is ook de voedselindustrie booming als nooit tevoren. Overal worden we geconfronteerd met food marketing en Marijke Timmermans merkte dit haarfijn op. Ze besloot hier onderzoek naar te doen en dit resulteerde in het boek The Truze Size of Food.

Laagdrempelig
In tegenstelling tot de vele andere boeken over eten en voeding waarmee de boekhandel vol ligt, is The True Size of Food zeer laagdrempelig en daarmee ook begrijpelijk voor de voedingsleek. De mooie illustraties en foto’s zijn duidelijk en maken het boek prettig leesbaar en leuk. In The True Size of Food wordt de lezer niet lastiggevallen met moeilijke termen en wordt op een simpele manier helder hoe groot de voedselindustrie is. Dit gebeurt bijvoorbeeld in hoofdstuk 02: What to choose? In dit hoofdstuk worden alle 75 typen chips getoond die er in de supermarkt zijn.

Origineel
Veel boeken over voeding proberen de lezer een nieuwe leefstijl aan te praten en zijn enigszins veroordelend. The True Size of Food doet dit niet. Door middel van sprekende afbeeldingen en foto’s toont Marijke aan wat ze ziet: een bizarre hoeveelheid snackbars, restaurants en supermarkten in een kleine plek, eetdagboeken van verschillende mensen en etenswaren. Marijke heeft een interessante invalshoek belicht die in andere voedingsboeken minder aandacht krijgt: ze richt zich op de massale voedselindustrie en vertelt de lezer niet wat die wel of niet moet eten.

Viezig
Naast mooie foto’s, bevat dit boek ook een beetje gruwelmateriaal. De foto’s van rottend eten, Marsen die in de magnetron gesplasht zijn en een wanstaltige hoeveelheid snackbars binnen een beperkt aantal kilometers, roepen walging op. Daarnaast is het boek ook niet erg diepgaand, onderzoek is een groot woord en er staan geen baanbrekende ontdekkingen in dit boek. Wel is het leuk en interessant om door te lezen en om op de tafel te leggen: The True Size of Food is letterlijk een plaatje. Ook kan het voor mensen een eye-opener zijn om eens op deze manier naar de voedselindustrie te kijken.

Gelezen: The True Size of Food
Geschreven door: Marijke Timmermans
Uitgegeven door: BIS publishers
Verschenen in: 2014
Meer info vind je op: dik-stijlloos.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie