The Lobster is duistere rollercoaster van emoties

 

★★★ – Stel je voor: in de toekomstige wereld mag je geen single meer zijn, anders word je opgesloten in een heel vreemd hotel… The Lobster staat garant voor een rollercoaster van emoties en schokkende beelden. Regisseur Yorgos Lanthimos neemt de kijker mee in een donkere toekomstige wereld, waar single zijn verboden is.

Hotel voor singles
In het hotel krijgen de singles 45 dagen om een partner te vinden tussen de andere alleenstaanden. Vinden ze deze niet, dan worden ze veranderd in een dier. In de film The Lobster is dit de bittere realiteit. Hoofdpersoon David (Colin Farell) wordt binnen gebracht bij het beruchte hotel. Hier begint een vreemde maand van schieten op ‘loners’ (voor extra dagen), liegen om een partner te vinden en uiteindelijk ontsnappen.

Camerawerk
Hoewel de film vele grappige momenten kent, is comedy een te groot woord voor deze film. Je moet er maar net van houden: er zitten veel schokkende scènes in en je leert de hoofdpersonages niet echt kennen. Daarnaast is de sfeer van de film heel donker en grimmig. Gelukkig wordt The Lobster echt gemáákt door het camerawerk; er zitten weinig tot geen close-up shots in, waardoor je ook niet echt dicht bij de hoofdpersonages komt. Toch wordt het gevoel van de film heel goed overgebracht. Er ontstaat bij de kijkers een zekere weerzin tegenover het hotel.

Ontsnapping
De film eindigt níét bij de ontsnapping uit het hotel, want David voegt zich bij de ‘loners’: mensen die ontsnapt zijn uit het hotel en alleen verblijven in het bos. Ze mogen wel met elkaar praten, maar er mogen geen relaties ontstaan. Als deze wel ontstaan hebben ze bloederige rituelen om dit tegen te gaan. Zoals de red kiss, waarbij de lippen van twee mensen aan elkaar worden genaaid. De grimmige sfeer verdwijnt dus niet met de ontsnapping, hij ontstaat opnieuw. Al deze wendingen zorgen voor een, vaak ietwat vermoeiende, emotionele rollercoaster. Jammer!

Gezien: The Lobster
In de bioscoop vanaf:
Geregisseerd door: Yorgos Lanthimos
Cast: Colin Farrell, Jacqueline Abrahams, Roger Ashton-Griffiths
Fotocredit: Despina Spyrou

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie