The Idol is een gevaarlijk goede film

★★★★★ – The Idol trekt je mee in het boeiende waargebeurde verhaal van Mohammed Assef, die in 2013 Arab Idol won. Dit verhaal is erg bijzonder omdat Mohammed ervoor zorgde dat alle mensen uit Gaza zich voor het eerst verbonden voelden.

Diep verhaal
Doordat Mohammed Arab Idol wint kan de film commercieel aanvoelen. The Idol laat echter zoveel meer zien dan het gedeelte over Arab Idol. Meer dan de helft van de film gaat over Mohammeds jeugd. Als kleine jongen begint hij samen met zijn zusje Nour en twee vriendjes een bandje. Ze proberen het beste te maken van hun jeugd in een somber en gevaarlijk gebied. Je ziet Gaza eerst door een roze bril: de kinderen hebben het naar hun zin en daardoor zie je zelf de puinhoop ook amper. Het contrast is dan ook groot als Mohammed opeens volwassen is en voelt dat hij opgesloten zit in Gaza. Plots zie je zelf ook de armoede, de lelijkheid en het rauwe.

Gefilmd in een gevaarlijk gebied
Het spelen met die abrupte overgang is supermooi gedaan door de maker. Hany Abu-Assad is opgegroeid in Nazareth in Palestina. Hij heeft zelf op straat met duizenden mensen in Nazareth staan springen van blijheid toen Mohammed Arab Idol won. Toen hem werd gevraagd om dit verhaal te verfilmen, kreeg hij kippenvel. Bijzonder is dat Abu-Assad de eerste is die echt een film heeft opgenomen in Gaza. Hij heeft ook gekozen voor acteurs en een productiecrew uit Gaza. Die echtheid voel je als je The Idol kijkt.

Tornado van emoties
Doordat de film je meeneemt vanaf zijn kinderjaren, leer je Mohammed echt kennen. Je gaat van hem houden en daardoor beleef je The Idol intenser dan andere films. Als Mohammed probeert te vluchten uit Gaza zit je op het puntje van je stoel, want je weet wat hij allemaal heeft meegemaakt en hoe belangrijk het is dat hij zichzelf in veiligheid brengt. Als hij Arab Idol wint, wil je huilen van geluk. Dit is echt een topfilm; films als The Idol zijn de reden waarom ik zo van films hou.

Geschreven door Kiki van der Meijden

Gezien: The Idol
In de bioscoop vanaf: 2 juni 2016
Geregisseerd door: Hany Abu-Assad
Cast: Tawfeek Barnhom, Qais Attallah, Hiba Attallah e.a.
Fotocredit: Filmdepot
Meer info vind je op: IMDB
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

3 gedachten over “The Idol is een gevaarlijk goede film

Geef een reactie