The Hate U Give opent je ogen over racisme

★★★★ Amerika, anno 2017, een aanslag op een donkere jongen. Je hoort het steeds vaker in het nieuws. Iemand die door de politie recht voor je ogen wordt neergeschoten, terwijl hij niks verkeerd deed, het overkomt Starr allemaal in The Hate U Giveeen absurd mooi verhaal dat op feiten is gebaseerd. Of die feiten nou leuk zijn of niet. Het is Angie Thomas weer gelukt om een boek te schrijven dat over een onderwerp gaat waar je niet zo vaak bij stil staat. 

Verschillend leven
In The Hate U Give speelt zich af in een getto wijk, waar alleen maar donkergetinte mensen wonen. En een rijke school, buiten de wijkwaar je als een van de weinige donkergetinte je altijd wel aangekeken voelt. Het verhaal lees je door de ogen van Starr. Zo ervaar je hoe het is om in de wijk aangekeken te worden doordat je vader in de bak heeft gezeten en op school doordat jij wat anders bent. Starr trekt zich er helemaal niks van aan, en als ze dat die ene keer wel doet, dan kun je maar beter maken dat je weg bent. “Ik duw Maya opzij en beuk mijn vuist op Hailey’s wang. Het doet pijn, maar fuck wat voelt dat lekker.

De realiteit
Door het boek gewoonweg te baseren op iets wat vaak voorkomt, lukt het je heel makkelijk om je mee te leven en lekker je tranen te vergieten als het even zielig is. In The Hate U Give is het belangrijkste onderwerp racisme. Maar ook dat het belangrijk is om soms te vergeven en vergeten. Als je namelijk de hele tijd aan het verleden vastgekleefd zit, kun je niet verder in de toekomst. Je leest het verhaal door de ogen van de enige getuige die bij het incident betrokken is. Starr ziet namelijk als enige hoe haar beste vriend door de politie wordt neergeschoten. Maar als je verder het verhaal in komt dan zie je snel hoe het er in de wereld aan toe gaat met dit soort gebeurtenissen, en hoe de mensen daarmee omgaan. Je weet als lezer de waarheid, maar in het verhaal zie je toch dat je het journaal maar niet al te vaak moet geloven. Zij zenden namelijk alleen maar uit wat ze willen, en dat hoeft niet altijd waar te zijn.

Nieuwe doorbraak!
Angie Thomas heeft met The Hate U Give laten merken dat racisme echt het meest nutteloze ding op aarde is. Er zijn relatief al veel boeken geschreven waarin racisme het hoofdonderwerp is, kijk maar naar De zwarte met het witte hart, Bikkels en De Hulp. Toch is het haar gelukt om met The Hate U Give een weer doorbraak te maken in leuke boeken over zo’n moeilijk onderwerp. Maar het is wel een grappig, leuk en meeslepend boek. Dat komt waarschijnlijk doordat het is geschreven door het oog van een jonger iemand, en het inspeelt op de actualiteiten om je heen. Daarom zal The Hate U Give een interessante klassieker worden die veel mensen zullen lezen.

Gelezen boek: The Hate U Give
Geschreven door: Angie Thomas
Uitgegeven door: Moon
Verschenen: Mei 2017 
Soort: Jeugdliteratuur
Fotocredit: Anissa Hidouk
Meer info vindt je op: http://www.epicreads.com/blog/the-hate-u-give-inspiration/

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

4 gedachten over “The Hate U Give opent je ogen over racisme

Geef een reactie