The Great Gatsby: indrukwekkend maar leeg

Wie was er meer geschikt voor het verfilmen van Fitzgerald’s roman The Great Gatsby dan Baz Luhrmann? De meester van pracht en praal moest Gatsby’s over the top feestjes op een overtuigende manier naar de bioscoop brengen. Nu is het Luhrmann gelukt de feestjes goed te vertalen, maar hij vergat daarbij het belangrijkste: het vertellen van een liefdesverhaal over afkomst en maakbaarheid.

Een vreemdsoortige vriendschap
Nick Carraway (Tobey Maguire) is een jonge aandeelhandelaar op Wall Street tijdens de roaring twenties. Hij woont naast de mysterieuze Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio): een enorm rijke man die de meest extravagante feesten geeft voor de New Yorkse jetset. Tussen de twee ontstaat een vreemdsoortige vriendschap. Gatsby laat Carraway kennis maken met een wereld vol bedrog en illusies, waar reputaties belangrijker zijn dan het houden aan beloftes.

Fantastische art direction
The Great Gatsby kent iedereen van de wereldberoemde gelijknamige roman uit 1925, geschreven door Scott Fitzgerald. De wereld die Fitzgerald schetst, is er een die toen nog niet bekend was. Dit, gecombineerd met het fantastische proza van Fitzgerald, maakte de roman tot een instant klassieker die ook vandaag de dag nog relevant is. Geen makkelijke taak om een dergelijk werk te vertalen naar het witte doek. Luhrmann slaagt daar dan ook maar gedeeltelijk in. In veel opzichten lijkt de film op Gatsby’s feestjes. Het ziet er fantastisch uit, het 3D spettert van het scherm en de soundtrack is ijzersterk. Luhrmann’s art direction is al vele malen geroemd in zijn eerdere werken, maar de regisseur zet hier een ongekende prestatie neer. Elk shot is zo verzorgd als het uiterlijk van Leonardo DiCaprio, die één van de beste rollen uit zijn carrière neerzet. En toch is het geheel zo leeg als wat.

Leeg
Maar waarom voelt The Great Gatsby dan toch niet zo geslaagd? Is het omdat de film op vervelende momenten uitleggerig wordt en de moraal er veel te dik op ligt? Omdat naast DiCaprio’s Gatsby alle andere karakters weinig indruk maken? Of omdat de film zeker een half uur te lang duurt? Net als in Gatsby’s echte leven lijkt alle glitter en glamour af te leiden van de vraag: wie is deze man nou écht? Zo erg zelfs, dat de vraag op een gegeven moment niet meer boeiend lijkt. En dat is jammer want zoals je er al snel achter komt, verbergt Gatsby veel meer achter zijn façade van rijkdom.

Gezien: The Great Gatsby
In de bioscoop vanaf: 16-05-2013
Geregisseerd door: Baz Luhrmann
Cast: Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan, Isla Fischer
Meer info vind je op: www.imdb.com

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie