The Croods wordt een grote hit

Harige holbewoners die met elkaar apocalyptische avonturen beleven. Dat is The Croods in één zin. Het is een van de grote producties van het Holland Animation Festival 2013. Het plot van deze nieuwe animatiefilm is misschien niet bijzonder origineel, maar wel erg aanstekelijk.

Holbewoners op avontuur
‘New is always bad. Never not be afraid’. Dat is de levensvisie van Grug, vader holbewoner die met oma, moeder, broertje Thunk, zusje Sandy en hoofdpersoon Eep in een grot woont. Ze komen de grot alleen uit om eten te zoeken. Dat is zo levensgevaarlijk dat ze de rest van de week maar veilig in hun grot blijven. Eep is echter te nieuwsgierig voor zo’n leven en ze probeert alles om maar uit de beschermende klauwen van haar harige vader te blijven. De verhaallijn is niet altijd even interessant, maar levert wel de meest absurde en grappige situaties op. Dat mag ook wel, want het script is gebaseerd op een idee van Monty Python-lid John Cleese.

Het 3D-effect
In het kleine bioscoopzaaltje is het geklaag over de vieze brilletjes niet van de lucht. Dat verdwijnt gelukkig al snel als de zes holbewoners, de meest vreemdsoortige dieren en een serie eieren richting de bezoekers vliegen. Waar bij veel films het 3D-effect na vijf minuten weg is, weten de makers van deze film anderhalf uur lang een prachtige driedimensionale wereld te scheppen. Een wereld die de ene keer erg apocalyptisch aandoet, maar de volgende keer bijna net zo sprookjesachtig mooi is als in de film Avatar.

Veel hitpotentie
De regisseurs van The Croods zijn dezelfde als die van Madagaskar, wat betekent dat de film een hoog Madagaskar en Ice Age gehalte heeft als het gaat om flauwe grappen. Verschil is dat deze animatiefilm gewoon erg leuk blijft. De holbewoners hebben letterlijk onder een steen geleefd en doen allerlei prachtige ontdekkingen. Zo leren ze foto’s maken, maar dan wel op hun eigen manier. Op briljante wijze leggen de makers uit wat de grottekeningen van onze prehistorische voorouders de holbewoners ook al weer betekenen. Behalve die historische les is de film niet bijzonder gelaagd, maar dat maakt voor deze keer helemaal niets uit. The Croods gaat een grote film worden. Een hele grote.

Gezien: The Croods
Tijdens: Holland Animation Festival Utrecht
In de bioscoop vanaf: 27 maart
Geregisseerd door: Chris Sanders, Kirk deMicco
Cast: Emma Stone, Nicolas Cage, Ryan Reynolds
Trailer:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie