The Cleaners; een documentaire over de schoonmakers van social media

★★★ The Cleaners is een documentaire die de achterkant van de sociale media. Vooral Facebook moet eraan geloven, maar ook bedrijven als Twitter en Google zijn door het senaat in Washington meermaals op het matje geroepen. In The Cleaners volg je het verhaal van ‘Content Moderators’; mensen die bepalen of “troep”, bijvoorbeeld foto’s of video’s waar naakte mensen of dode kinderen op te zien zijn, op social media blijft staan of wordt verwijderd. In deze documentaire, die wat wegheeft van een thriller, is te zien waarom een content moderator ervoor kiest om iets weg te halen of niet, maar ook hoe deze baan het leven van deze mensen volledig aantast.

 

Content Moderator

De film volgt dus de Content Moderators die in het geheim werken. Veel van deze mensen willen vanwege hun veiligheid anoniem blijven. De moderators die wel in de film worden gevolgd, blijken gestopt te zijn met hun baan omdat ze het niet meer aan konden. Deze mensen zeggen het als hun taak te zien om de samenleving te beschermen. Een kleine fout zou het verschil tussen leven en dood kunnen betekenen. Maar in de documentaire is te zien dat dit werk het leven van deze mensen zelf volledig aantast. Ze krijgen namelijk dagelijks miljoenen zeer schokkende beelden te zien en moeten dan binnen een paar seconden beslissen of ze deze foto van het internet verwijderen of laten staan. Volgens één van de anonieme bronnen worden je hersenen door dit werk zo erg aangetast dat je dingen als dood, verkrachting of explosies als normaal gaat zien.

 

Contrast

De documentaire gaat dus over foto’s die voorgoed van social media worden verwijderd. Maar de makers van The Cleaners doen zelf het tegenovergestelde. Zo komt er een aantal keer een content moderator in beeld die uitlegt waarom hij een bepaalde foto wel of niet verwijdert. Deze heftige foto’s worden in de documentaire wel gewoon getoond. Zo vertelt er een jongen over een foto van het lichaam van een onthoofde man waarbij zijn eigen hoofd naast hem ligt. Deze gruwelijke foto laten de documentairemakers hier dan ook volledig zien; minstens tien seconden lang. Een ander interessant aspect aan de film is het feit dat ‘slachtoffers’ van foto’s die voorgoed zijn verwijderd ook aan het woord komen. Zo had een kunstenares een schilderij gemaakt van een naakte Donald Trump en deze vervolgens op Facebook gezet. De foto werd een hype en werd duizenden keren gedeeld, maar een paar dagen later was de foto opeens verwijderd en haar account geblokkeerd. Het verhaal wordt hier dus een aantal keer van twee verschillende kanten belicht.

The Cleaners is een ingewikkelde, maar zeer interessante film; zeker voor wie meer wil weten over de onbekende wereld achter de sociale media. Doordat er zo veel verschillende informatie aan bod komt, moet je wel de hele film goed blijven opletten. Wil je dus een avondje lekker onderuit op de bank zakken, dan kun je deze film niet kijken. Maar het is zeker weten een aanrader.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie