Een terugblik op Lowlands 2014

★★★★ – Laarzen, poncho’s, paraplu’s. Alles tegen de regen werd ingepakt voor deze editie van Lowlands, want het zou de natste ooit worden. Uiteindelijk viel het allemaal reuze mee en is het grotendeels droog gebleven. De enkele regenbuien hebben de feestvreugde op het festival in de polder niet belemmerd. Het weekend vol met muziek, film, theater en kunst was wederom een paradijs op aarde.

Terugkomers
Onder de terugkomers zaten dit jaar grote namen als Imagine Dragons en Disclosure. Waar zij vorig jaar nog respectievelijk in de Grolsch en in de Bravo stonden, zijn beide optredens dit jaar gepromoveerd naar de Alpha. Dat was ook wel nodig, want de Alphatent kon het aantal bezoekers bij zowel de Britse broertjes als de Amerikaanse indierockband bijna niet aan. Bij Disclosure was het zelfs iets té, iedereen stond als sardienen in blik tegen elkaar aan te schuren. Flink losgaan was er dus niet bij. Wat erg jammer is, want bij de muziek van Disclosure is het moeilijk om stil te blijven staan.

Het mysterie van de polsbandjes
‘Ik heb een rood bandje! Waarom heb jij een blauwe?’ Het was iets wat iedereen bezig hield tijdens deze editie op Lowlands: Waarom zijn er twee verschillende kleuren polsbandjes? Bij binnenkomst werd totaal willekeurig een rood of blauw polsbandje omgedaan, terwijl in andere jaren iedereen het zelfde bandje kreeg. Op het festivalterrein stond een gebouw dat diende als Wisselkantoor. Het gebouw was omringd met blauwe en rode vlaggen, en er was een rode en een blauwe poort. De rij was immens, maar als je naar binnen werd gelaten zou je je bandje kunnen omwisselen. De verschillende polsbandjes hadden verder geen toegevoegde waarde. Wel zorgde het voor leuke gespreksstof en nieuwsgierige festivalgangers.

Headbangen en Frans meeblèren
Twee hele toffe optredens waren toch wel die van Stromae en Skrillex. De Belg liet de hele Alpha meeblèren met zijn Franstalige hits, waaronder Papaoutai en Formidable. Tussen zijn nummers door had hij veel interactie met het publiek. Hij hoefde maar een paar simpele Nederlandse woorden als ‘dames en heren’ te zeggen en de hele tent werd wild. Maar de Amerikaanse DJ Skrillex kon er ook wat van. Vlammenwerpers schoten de lucht in, hij liet iedereen meezingen met een Lion King themesong en toen Bangerang door de speakers klonk, kon het publiek hun hoofd moeilijk stilhouden. Skrillex was als één van de laatste optredens een goede afsluiter van het festival. Het festival dat blijft verrassen met legendarische optredens.

Bezocht: Lowlands
Te zien: Skrillex, The National, Imagine Dragons, Disclosure, Stromae
Datum: 15 augustus 2014 tot en met 17 augustus 2014
Meer info vind je op: www.lowlands.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie