Terug in de tijd met PAUW

★★★★ –Vorig jaar deden ze nog mee met de Popronde en nu ligt sinds 23 oktober de debuutplaat Macrocosm Microcosm in de winkels. We hebben het natuurlijk over de Nederlandse synthrock band PAUW! De muziek is vol met synths (lekker jaren ’60) en de leden dragen te gekke jassen en schoenen: het hele plaatje klopt. De plaat luistert heerlijk weg, ook wanneer je geen fan bent van het genre.

Kloppend
De beelden van de jaren ‘60/’70 zijn onmiskenbaar: de wijde broekspijpen, de kitscherige televisiedecors en de nieuwe mentaliteit onder jongeren. Wanneer je de muziek van PAUW opzet, denk je hier waarschijnlijk snel aan. De sfeer die PAUW weet te creëren met hun debuutalbum is kloppend. Van de platenhoes tot de lange gitaarsolo/outro aan het einde van de plaat.

Aandacht vasthouden
Hier en daar lijken nummers wel wat op elkaar, waardoor je af en toe een dejavu-moment hebt. Gelukkig worden de nummers verderop in het album origineler. Neem bijvoorbeeld Shambhala– deze springt er tussen uit door de gitaarriffs en het gebruik van de fluit. Ook het intro van het nummer erna, Abyss, zorgt ervoor dat je je aandacht er weer bij hebt. Eerst hoor je wat zachte gitaargeluiden, waarop de drums er zachtjes bij komen en alles opwerkt naar een door gitaar en drums gevulde climax. De melodie van de synths en zang zorgen ervoor dat het nummer erg mysterieus klinkt.

En goed begin is het halve werk
Over Macrocosm Microcosm valt weinig slechts te zeggen, PAUW heeft een debuutplaat gemaakt waar ze erg trots op mogen zijn. Je hoort en ziet duidelijk waar de inspiratie vandaan komt, maar ook wanneer je niet zo thuis bent in dat genre is Macrocosm Microcosm een aanrader. Het album weet de luisteraar in elk geval zó te prikkelen, dat mensen die nooit naar dit soort muziek luisteren sowieso een keer naar hun concert wil!

Geluisterd naar: Macrocosm Microcosm
Artiest: PAUW
Verkrijgbaar vanaf: 23-10-2015
Platenlabel: Goomah Music
Meer info vind je op: http://pauwband.com

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie