Syntopia laat je een andere wereld zien

★★★ Een gebouw. Dat is de oplossing voor de grote problemen in de wereld; voedseltekorten, milieuvervuiling, noem maar op. Een gebouw is in staat om één stad nog even van z’n ondergang te redden. Aldus, dat is wat iedereen denkt dat Syntopia is. Maar in werkelijkheid is het veel meer, en gebeuren er dingen die zeer zeker niet milieuvriendelijk zijn. Timo droomt er al sinds de bekendmaking van het Syntopia van om daar te wonen. Wanneer dat niet gaat, bedenkt hij een andere manier. Dat allemaal om zijn droomgebouw te kunnen bekijken, maar of dat achteraf zo’n goed idee was, dat valt allemaal nog wel te bezien.

Ontraadselde geheimen

De bedoeling van de bouw van Syntopia is om alle mensen zo duurzaam mogelijk laten wonen. Timo kan niet wachten om Syntopia in te kunnen. Dat reusachtige gebouw dat hij iedere ochtend en middag op de fiets even bewonderde. Timo weet alles van het gebouw, en kan zelfs de stem van Haiko Trips nadoen, de ontwerper van Syntopia. Robin daarentegen, is iemand die samen met haar moeder in Syntopia woont. Ze vindt het normaal leven en  geniet van de luxe. Al moet ze eerlijk zeggen dat de jaloerse blikken van haar klasgenootjes toch wel irritant worden. Iedere avond hoort ze een raar geluid, nadeel van onder de zolder wonen. Wanneer robin erachter komt dat je helemaal niet op de zolder kunt komen, wil ze er alleen maar meer over weten. Milan, de beste vriend van Timo, heeft een drone en met z’n drieën gaan ze op onderzoek uit. Hoe hun onderzoek verloopt? Zeker niet zoals ze hadden verwacht.

Leerzaam

Het verhaal is geschreven met vele plottwisten, die het lezen extra leuk maken. Het boek heeft als label ‘Young-Adult’ gekregen. Dit maakt echter niets uit, Syntopia is ook goed te lezen op jongere leeftijd, de zinnen zijn kort en er staat vrijwel geen enkel geen moeilijk woord in. Dus ‘Young-Adult’ is niet echt geschikt voor het boek en werkt zelfs beperkend. Syntopia is zeer zeker ook een leuk boek voor kinderen van rond de twaalf jaar, dit doordat de verhaallijn niet echt eng is en de zinnen toch weer makkelijker zijn. Ondanks het feit dat het verhaal misschien wat makkelijker is geschreven, is de manier waarop Tanja de Jonge de realiteit in het verhaal heeft verwerkt, zeer mooi weergegeven. Hierdoor is Syntopia zeker weten aan te raden om samen met de familie voor te lezen en er toch nog wat van te leren.

Schaduwkant

Tanja de Jonge is bekend van onder andere Cyberboy en Monsters en Griezels. Deze boeken zijn beide kinderboeken en ook zeker weten aan te raden. Syntopia is niet het verhaal wat je zou denken dat het zou zijn. Op de achterkant wordt vermeld dat Syntopia een schaduwkant heeft. Laat je hierdoor niet misleiden, de verhaallijn is misschien dan wel te volgen voor kinderen, maar Syntopia is zeker niet geschreven voor de gezelligheid. Er zit een sterke verhaallijn in, veel ervan is zeer leuk en lees je in een stuk uit. Tanja de Jonge heeft met behulp van Syntopia weer een nieuw spannend verhaal erbij, dat zeker weten voor iedereen aan te raden is. Je leert wat de gevolgen van de mensen zijn en wat anderen daaraan kunnen en willen doen. Ook al is dat niet altijd op de juiste manier gedaan. Als je Syntopia hebt uitgelezen denk je wel twee keer na voordat je een snoeppapiertje op de straat gooit.

Gelezen boek: Syntopia
Geschreven door: Tanja de Jonge
Uitgegeven door: Uitgeverij Holland
Verschenen op: april 2018
Soort boek: Young Adult
Meer info vind je op: http://www.tanjadejonge.nl/     http://uitgeverijholland.nl/zoek-resultaten/?search=syntopia

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie