Survival of the Foodist – Het verval van het foodfestival

Foodfestivals zijn anno 2017 een hot item. Ieder zelfbewuste organisatie en/of omgeving heeft wel zijn eigen ‘Food Fest’ om zichzelf mee te profileren. Rollende Keukens, het bekendste foodfestival van Nederland vierde dit jaar zelfs haar 10e verjaardag. Quilfort eet deze zomer een hapje op verschillende festivals om te zien of mensen hun buik al vol hebben van foodfestivals.

Foodfestivals zijn tegenwoordig echt overal te vinden. Zo heeft DierenPark Amersfoort zijn ZOO’n ZOOmer Food Festival, eet je op Texel op het ‘eiland lifestyle’ evenement Beach Food Festival (#BFF) en maken de ‘foodies’ kennis met de lokale ambachtelijke keukens in Oss. Vorig jaar is het aantal foodfestivals zelfs verdubbeld in Nederland en bestond 5 jaar geleden 89% van deze festivals niet in Nederland. Kan de kwaliteit en het gevoel van het festival nog gelijk blijven met een stijging zo groot?

De negatieve kant van populair zijn

Het perfecte voorbeeld van de ‘verandering’ van de foodfestivals is te merken op het grootste foodfestival van Nederland; Rollende Keukens. In 10 jaar is het festival van een leuk event, met ruimte voor kleine hardwerkende ondernemers, ontwikkeld naar een commercieel parade waar alle grote namen uit Amsterdam en omgeving staan. Het probleem is zelfs zo groot dat namen als Conimex een stand kregen en verse handgemaakte producten plaats moesten maken voor E-nummerpakjes in een verfrissend jasje. Ondanks alles blijft dit festival een succes en dat is maar goed ook.

Van avonturier naar dagjesmens

Gelukkig blijft de sfeer nog altijd gezellig op Rollende Keukens, maar is er wel een shift qua gezellig. Vroeger waren het avonturiers die eens iets nieuws, authentiek en handgemaakt wilden eten, tegenwoordig is het een uitje voor het hele gezin dat geen probleem heeft met ‘overpriced’ kleine porties en stomme plastic glazen voor bier. Dit zorgt ervoor dat er oprecht geld valt te verdienen en iedereen  hier een slaatje uit probeert te slaan, kijk maar naar de belachelijk stijging van de prijzen.
Deze verandering zorgt ervoor dat anno 2017 niet elk verhaal een succes is. Zo is er het NDSM Food Festival. Drie jaar geleden was dit festival zo groot als het halve NDSM-terrein, vol sponsors, meerdere podia en meerdere activiteiten. Anno 2017 is het terrein iets groter dan Pllek, is er maar één podium en lijkt het wel een dooie boel. Het grootste probleem ligt bij de kwaliteit van de stands. Hier zie je alle items die elk festival al heeft, zoals churros, bao broodjes, vegan pizza’s en een goede burger. Elke bezoeker van een foodfestival weet precies om welke hapjes het hier gaat. Dit festival is dan ook de perfecte belichaming van de meeste foodfestivals anno 2017.

De hoop van het foodfestival

Is er dan nog hoop voor de food festivals. Het antwoord is ‘Ja’ en daar is SMKBLVRD ’17 een perfect voorbeeld van. Dit kleine festival in Osdorp is lokaal, duurt maar één dag en serveert voedsel uit de omgeving. Hier zie je geen Butchers, Fat Dogs of Conimex, maar culturele diversiteit van plaatselijke mensen. De sfeer was niet drukkend, de band was niet extreem goed, maar de maaltijden waren prima, vers en lekker. Nederland kan iets leren van dit kleine ‘Ethnic Food Festival’.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie