Strong Island; een trage ode aan familie

★★★★ Maar liefst 10 jaar was Strong Island in de maak, maar nu is de documentaire van Yance Ford eindelijk te zien op Netflix. Aan de hand van foto’s, sfeerbeelden en interviews wordt in deze documentaire het verhaal verteld van William Ford. Op 24-jarige leeftijd werd deze Afro-Amerikaanse man doodgeschoten maar de blanke 19-jarige dader is nooit berecht. 

Alles is familie

Strong Island is een prachtig meesterwerk dat het emotionele verhaal verteld van een familie die niet alleen een zeer geliefd familielid verliest maar ook nog eens moet leren leven met het feit dat de dader nooit berecht is. De documentaire is echter er niet op gericht om dit alsnog te bewerkstelligen. Alles draait om de familie en de onverwoestbare liefde tussen de familieleden. Maar ook onderwerpen als vechten voor je dromen en racisme komen aan de orde. Yance Ford weet de kracht en de liefde van de familie stevig neer te zetten waardoor de pijn en het verdriet van het gezin echt binnen komt.

Prachtige beelden

Ondanks dat er geen beelden zijn van de moord zelf of dat er scenes worden nagespeeld, blijft het verhaal toch levendig. Dit komt doordat er slim wordt omgesprongen met de storytelling. Intieme interviews worden afgewisseld met sfeer beelden maar ook worden er veelvoudig foto’s getoond. Hoewel de beelden stuk voor stuk intiem, ingenieus en prachtig zijn, zorgt dit wel voor een flinke vertraging in het verhaal. Elk beeld is zorgvuldig gekozen en er wordt best wat tijd aan besteed. Dit ten koste van het verhaal en de spanning waardoor de documentaire toch wat traag aanvoelt. Ondanks deze artistieke keuze is Strong Island een tragische maar prachtige documentaire over een familiedrama dat je niemand toewenst.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie