Ruimte voor lokaal talent in knusse Helmondse boekhandel

Op vrijdagavond 16 maart stroomde boekhandel de Ganzenveer in Helmond langzaam maar zeker vol met lezers van alle leeftijden. Voor de eerste keer organiseerde de Ganzenveer een Young Adult Event met maar liefst vier auteurs, een quiz en een loterij. Door de informele sfeer en de natuurlijke gezelligheid die ontstaat door honderden boeken in één ruimte neer te zetten, voelden zowel de Young Adults als andere geïnteresseerden zich meteen thuis.

De avond begon wat ongemakkelijk, vooral doordat de opzet van de avond niet zo strak was als je bij een opkomst van ruim vijftig bezoekers zou verwachten. Er waren vrijwel geen stoelen, waardoor iedereen verdeeld door de zaak tussen rekken en tafels vol boeken stond. Dat entree geheel gratis was en dat het personeel zorgde dat iedereen zich op z’n gemak voelde, hielp natuurlijk mee om het onbehaaglijke begin snel te vergeten. Uiteindelijk gaat het om de inhoud en die was goed.

De bekendste auteur die de Ganzenveer met een bezoekje vereerde, was Chinouk Thijssen, die in april haar derde YA-thriller Fataal Spel uitbrengt bij Clavis Uitgeverij.  Thijssen vertelde onder andere dat ze zichzelf soms bang maakt als ze aan haar thrillers schrijft. Vroeger schreef ze ’s avonds en dan kwam het wel eens voor dat ze haar moeder moest bellen omdat ze te bang was om haar hond uit te laten. Daarom schrijf ze nu alleen nog overdag. Ook waren er drie lokale talenten, die allemaal hun boek via Boekscout hebben uitgegeven. Tamara Arts is 17 jaar en auteur van De Vampierprinses. Samia Boutaibi (15 jaar) schreef De Helden van Derios. Tim Schwirtz (29 jaar) is auteur van een fantasyroman in de stijl van Game of Thrones, getiteld Val van het Rijk. De vraag die aan alle vier werd gesteld, was natuurlijk waar ze hun inspiratie vandaan halen. Chinouk Thijssen geeft aan dat ze vooral bang is om zich te laten inspireren. Voor je het weet lijkt je eigen boek op een bestaande tv-serie, film of boekenreeks. “Elk verhaal is al geschreven,” stelt ze lachend vast. “Wat je moet doen is het verhaal op je eigen manier vertellen, je eigen saus erover gieten.” Tim Schwirtz haalt zijn inspiratie uit verschillende hoeken, waaronder games en fantasyromans. Samia Boutaibi en Tamara Arts weten eigenlijk niet goed wat ze inspireert. “Het komt gewoon érgens vandaan,” lacht Arts. De twee meisjes zijn sowieso een stuk minder aan het woord dan Thijssen en Schwirtz. Ze zijn duidelijk zenuwachtig en komen daardoor niet altijd uit hun woorden. Met hun openheid en humor weten ze het publiek toch voor zich te winnen.

Natuurlijk geven de auteurs ook nog wat tips voor beginners. Arts stelt dat je vooral moet doen wat je leuk vindt en dus ook alleen moet schrijven als je er zelf blij van wordt. Schwirtz spoort het publiek aan om niet op te geven na afwijzingen. “Geloof dat je een goed verhaal hebt!” Na die opbeurende woorden is het tijd voor actie! Het publiek doet enthousiast mee aan een moeilijke quiz over YA-boeken. Als snel kan Kelly de Jonge de prijzen uitreiken: boeken natuurlijk! Ook de loterij levert voor een paar gelukkige bezoekers wat boeken op. De Ganzenveer laat ook bezoekers die niet in de prijzen zijn gevallen niet met lege handen vertrekken. Een goodiebag gevuld met folders, allerhande boekenleggers, een telefoonhoesje en een kortingsbon voor de boekhandel mag mee naar huis. Op naar de volgende avond!

Fotocredit: Jan van Brabant College – Molenstraat

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie