Rineke Dijkstra: Een Ode verveelt geen moment

★★★★- Eén van Nederlands bekendste fotografen Rineke Dijkstra krijgt in oktober de Hasselblad Award: een prijs voor fotografen die toonaangevend zijn voor de fotografie. Het Stedelijk Museum brengt voor deze gelegenheid met Rineke Dijkstra: een ode, een ode aan haar.

Kwetsbaarheid
Van chillende jongeren in het park tot moeders vlak na de bevalling, Een ode toont het allemaal. Bij alle beelden staat vooral de kwetsbaarheid van de personen centraal. De foto’s zijn in heldere kleuren en de blikken zijn puur en indringend zodat ze menselijkheid uitstralen. Hierdoor krijg je het gevoel alsof jij het kunt zijn of iemand uit je omgeving. Deze portretten staan met elkaar in verband, zoals de bebloede stierenvechter en moeders kort na de bevalling. Ze laten zien dat levenslust soms gepaard gaat met opoffering.

Leerproces
Rineke volgde voor de serie Oliver drie jaar lang Oliver Silva. Op zijn zeventiende ging hij naar het Franse Vreemdelingenlegioen, in de jaren daarna groeide hij uit van een onwetende jongen naar een volwassen man. Op de laatste foto zie je dit terug aan zijn inmiddels serieuze blik en zijn stevige houding. Iemand die al vroeg te maken kreeg met de soms harde wereld is de toen amper tienjarige Marianna. Door een groot scherm wordt de kijker in de video The Fairy Doll meegenomen in een sprookjeswereld, waarin de jonge danseres oefent voor een auditie aan de Vaganova-academie van het Russisch ballet in Sint-Petersburg. In deze video klopt alles van de knalroze zaal tot aan de sprookjesachtige muziek. Op de achtergrond hoor je hoe ze streng toegesproken wordt en langzaam verdwijnt haar vrolijke gezichtsuitdrukking en huppel pasjes naar strakke bewegingen en een bepaalde ernst op haar gezicht.

Identiteit
Het hoogtepunt uit Rineke Dijkstra: een ode zijn de videobeelden van feestende jongeren, velen met sigaretten, drank en kauwgom, in clubs in Zaandam en Liverpool. Op de twee grote schermen kijk je vanuit een zachte zitruimte – let op: schoenen uit! – naar hoe verschillende jongeren op hun eigen manier omgaan met de camera. Waar het ene meisje verlegen stilstaat met een biertje, maakt een ander in een felblauw pakje absurde dansbewegingen. Hierdoor schiet je vanzelf in de lach, ook door de twee gabbers die alleen met hun hoofd bewegen en een met flaporen die zijn dansmoves showt. Een meisje blijft net te lang in beeld, waardoor je uiteindelijk het gevoel hebt van ‘nou weten we het wel’. Ook mooi om het proces te zien waarbij bij sommigen na een paar seconden de verlegenheid verdwijnt en ze langzaam losgaan. Rineke Dijkstra: een ode laat veel te zien en de verschillende hoofdpersonen blijven je ook hierna nog bij.

Bezocht: Rineke Dijkstra: een ode
Nog te zien tot en met 6 augustus 2017
Kunstenaars: Rineke Dijkstra
Locatie: Het Stedelijk Museum, Amsterdam
Meer info vind je hier
Fotocredit: Het Stedelijk Museum, Rineke Dijkstra

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie