Recensie: Umbra

★★ – Schaduw. Dat is de betekenis van het Latijnse woord Umbra en de titel van de expositie van fotografe Viviane Sassen in het Nederlands Fotomuseum. De ruimtes zijn afwisselend licht en donker en ogen spannend en geheimzinnig. Deze sfeer sluit goed aan bij de foto’s. Umbra is tot en met 1 juni te zien.

Onderdeel van de foto
Sassen speelt met schaduw: in haar foto’s en in de tentoonstellingsruimte van Umbra. Voordat de bezoeker de ruimtes binnenstapt waar de foto’s hangen, tonen beamers al foto’s op de wanden. Wanneer mensen er voorlangs lopen om naar binnen te gaan, wordt de schaduw van hun silhouet onderdeel van de foto. Een schaduw die een deel van de foto verbergt, komt vaker terug in de foto’s van Sassen en wekken het gevoel op dat er iemand of iets ontbreekt.

Gebrek aan informatie
In een van de eerste ruimtes van Umbra wordt een filmpje afgespeeld van twee handen. De handen dragen in gebarentaal een gedicht voor over doodgaan. Het gedicht, geschreven door Maria Barnas, is tegelijkertijd te horen door een mooie voice-over. In de donkere ruimte verlicht een spotje een thematisch woord met daarbij informatie over het filmpje. Veel details zijn het niet: alleen de namen van mensen die eraan meegewerkt hebben en een titel. Die informatie mist vaker. Het zou interessant zijn geweest als er bijvoorbeeld wordt toegelicht hoe Sassen de foto’s van landschappen met een kleurenvlak in het midden heeft gemaakt.

Geheimzinnigheid, fantasie en nieuwsgierigheid
Extra informatie wordt in de expositieruimte over de schaduwen en mensen totaal niet gemist. Sommige foto’s lijken haast overgenomen door de schaduw. Zo is bijvoorbeeld op één foto alleen nog een deel van de vingers van een donkere vrouw te zien. Sassen maakt de bezoeker nieuwsgierig. De schaduw verstopt de rest van haar lichaam en laat, hoe dicht je ook bij de foto gaat staan, niets zien. Het geheimzinnige van de foto zorgt ervoor dat de bezoeker zelf gaat fantaseren hoe de vrouw er verder uit ziet. Als er informatie naast zou hangen die dit geheim verklapt, is dit ‘nadenkeffect’ lang zo groot. Umbra stimuleert door deze geheimzinnigheid de fantasie en nieuwsgierigheid van alle bezoekers.

Bezocht: Umbra
Te zien van: 8 maart tot en met 1 juni 2014
Kunstenaar: Viviane Sassen
Locatie: Het Nederlands Fotomuseum, Rotterdam
Bron foto: Zone #01 (Umbra series), 2014 © Viviane Sassen
Meer info vind je op: http://nederlandsfotomuseum.nl/nl/tentoonstellingen/verwacht/evenement/147-viviane-sassen-umbra

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie