This Progress is meer een beleving dan een expositie

★★★★Het Stedelijk Museum viert haar nieuwe visie met A Year at the Stedelijk. Tino Sehgal mag hierin een jaar zijn live werk tentoonstellen in verschillende zalen van het museum. Sehgal staat bekend om het levend kunstwerk waar beleving en situaties belangrijker zijn dan een object. Het werk in het Stedelijk Museum, genaamd This Progress, is dan ook echt een beleving.

Vooruitgang door de jeugd
Wat is vooruitgang? Dit is de vraag die gesteld wordt, voordat jij de expo binnenloopt. Een kind van nog geen twaalf jaar oud stelt deze vraag. Voordat je kunt antwoorden, mag jij een kamer binnenlopen en al snel is het duidelijk: Jij bent onderdeel van Sehgal’s This Progress. Het kind geeft een perfect voorbeeld van Luisteren, Samenvatten en Doorvragen, terwijl de deelnemer eens goed nadenkt over vooruitgang. Het interactieve werk loopt over naar een tiener van ongeveer 16 jaar oud in de volgende witte grote zaal. De omgeving zorgt voor geen enkele afleiding behalve het levend kunstwerk. Hoe ga je vooruit? Rustig slentert de deelnemer verder, nog nadenkend over het vorige gesprek.

Het woord is Petrichor
Hoe heet de geur van regen op een droge grond? Petrichor. Dit is de start voor het volgend gesprek met dit keer een (jong)volwassenen. Met hem gaat de expositie verder door een nieuwe lege, ruime kamer. Dit gesprek gaat overal heen, van herkenning door geur en smaak naar het eeuwenoude debat of de hersenen het lichaam besturen of andersom. Het gesprek wordt echter abrupt onderbroken, omdat het “kunstwerk” wegrent zonder enige aanleiding. De deelnemer wordt opgevangen door een ouder die begint over zijn angsten. Dit keer is de expositie lang aan het woord en kan de deelnemer alleen maar luisteren. De locatie loopt over van de lege kamers naar een publieke hal en het gesprek gaat door. Halverwege de wandeling is de ouder klaar en is het stil.

Een persoonlijk expositie
Vanaf het begin is het meteen duidelijk waarom This Progress in 2010 goed is gestart in New York. Dit is namelijk een erg persoonlijke expositie. Letterlijk aan de hand van de verschillende levensfases wordt een deelnemer in 15 minuten bewust van zijn wensen, kansen en mogelijkheden. Speels creëert Seghal een experimentele spiegel die voor elke deelnemer uniek is. This Progress is daarom meer dan een tentoonstelling: het is een kennismaking met jezelf.

Bezocht: This Progress
Te bezoeken: van nu t/m 31 oktober 2015
Vormgever: Tino Sehgal
Fotocredits: Het Stedelijk Museum en Frantzesco Kangaris
Locatie: Het Stedelijk Museum, Amsterdam
Meer informatie: www.stedelijk.nl

 

 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie