Recensie: Toneelstuk Spades is net een echte Las Vegas-magic show

★★ – Al meer dan zestig jaar verzorgt Holland Festival een breed programma aan internationale voorstellingen in onze hoofdstad. Dit jaar presenteert de Gashouder op het Westergasterrein Playing Cards: Spades van de Canadese regisseur Robert LePage. Dit eerste deel van een vierluik stelt de schoppenkleur uit het kaartspel centraal: het symbool voor adel, rijkdom en oorlog.

Goocheltrucs
Spades kent geen standaard toneelopstelling, want het podium bevindt zich in het midden van de zaal en het publiek zit er omheen. In combinatie met de ronde koepel van het gebouw zorgt deze omgeving voor de sfeer van een circustent. Dat past bij de vorm van het stuk, want wat een spektakel! Het verhaal speelt zich af in Las Vegas, met al haar luxe en hectiek. Met verborgen uitklapbare decorstukken en andere technische foefjes verandert het toneel in allerlei verschillende locaties, zoals een zwembad, een hotelbar en een casino. De scènewisselingen lijken hiermee op trucs in een échte magic show in Las Vegas.

Vierdimensionaal
Door het bijzondere podium kan Spades letterlijk van verschillende kanten bekeken worden. Dat betekent helaas niet dat alles te zien is. Soms is enkel de rug van de acteur zichtbaar of blokkeert een deur het blikveld. Ook de tekst kan soms voor onduidelijkheid zorgen: de personages spreken zowel Engels als Frans en Spaans. De Nederlandse vertaling is te zien op schermen boven het podium, maar het wordt hierdoor lastig om het toneelspel aandachtig te blijven volgen. Bovendien worden dezelfde schermen gebruikt om extra videobeelden af te spelen, wat zorgt voor nog meer afleiding. Deze buitensporige hoeveelheid indrukken maakt van Spades een vermoeiende voorstelling.

Losse kaarten in het kaartenhuis
Niet alleen vergt Spades veel concentratie en wilskracht om alles te volgen, maar ook de samenhang tussen de verschillende verhaallijnen ontbreekt. De personages blijven herkenbaar, maar de scènes zijn fragmentarisch en weinigzeggend. Dit maakt het stuk een aaneenschakeling van losse momenten, met een totale tijdsduur van maar liefst tweeënhalf uur. Holland Festival heeft met Spades een grote gok gewaagd. De trucendoos is opengetrokken, maar dat werkt niet erg betoverend. De decorwisselingen hadden dynamisch kunnen zijn, maar deze pakken juist statisch uit. De grote diversiteit aan prikkels had indrukwekkend kunnen zijn, maar werkt uiteindelijk overbelastend. Deze voorstelling symboliseert daardoor een kaartenhuis: een té ambitieuze poging tot perfectie.

Gezien: Playing Cards: Spades (Holland Festival)
In theaters op 3, 4 en 5 juni
Artiest: Robert Lepage
Genre: toneel/festival
Meer info vind je op: www.hollandfestival.nl
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie