Recensie: De wondere wereld van Marcel Wanders

★ – Na 25 jaar ontwerpen neemt het Stedelijk Museum Amsterdam de toonaangevende ontwerper Marcel Wanders onder de loep. Wanders en zijn ontwerpen worden in de tentoonstelling Pinned Up als het ware letterlijk opgespeld in het pas gerenoveerde museum. Het is de grootste overzichtstentoonstelling over Marcel Wanders ooit.

The White Zone
Pinned Up is groots opgezet: naast de bekende white cube ruimtes kan de kijker ervoor kiezen om eerst een Black Zone binnen te stappen. In de White Zone staan de ontwerpen opgespeld, die worden begeleid door tekst en quotes. In tien thema’s leert de bezoeker over de keuzes en ideeën van de ontwerper en hoe het allemaal voor Wanders begon. Zo is hij gefascineerd door het oppervlak van objecten, experimenteert hij met schaal en is voor hem de functionaliteit van een ontwerp nooit zijn uitgangspunt. Ook komt er een quote van de maker naar voren: “Ontwerpen is een manier om een verhaal te vertellen.”

Come to the Black Zone
De aandachtstrekker in Pinned Up is toch echt de Black Zone. Hier stapt de bezoeker letterlijk in de wondere wereld van Marcel Wanders. De ruimte is theatraal met buitenaardse geluiden op de achtergrond. Op de muren worden virtuele interieurontwerpen geprojecteerd. In de Black Zone komt men een enorme tafellamp tegen en is er een vrouwelijk hoofd dat ronddraait. Less is more geldt voor de ontwerpen en interieurs van Wanders zeker niet, hij vindt dat dan ook een vorm van pathologisch zelfbedrog.

25 jaar vormgeving
In Pinned Up komt het gehele oeuvre van 25 jaar vormgeving door Marcel Wanders voorbij, plus wat speciale nooit eerder getoonde concepten. Na de Black en White Zone komt men in de Art Direction Lounge, waar de focus ligt op Wanders’ rol als Art Director voor onder andere Moooi design. Pinned Up is een echte must-see, vanwege de manier waarop de tentoonstelling is opgezet. Voor iedereen die zichzelf wil bevinden in de wondere wereld van Marcel Wanders: wees snel, want de tentoonstelling is nog maar even te zien.

Bezocht: Marcel Wanders Pinned Up: 25 jaar vormgeving
Te zien: 1 februari t/m 15 juni 2014
Locatie: Stedelijk Museum Amsterdam
Meer info vind je op: www.stedelijk.nl/tentoonstellingen/marcel-wanders-pinned-up

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie