Kunst vanuit het hart in Munch: Van Gogh

★★★★★Begin september opende het vernieuwde Van Gogh museum haar deuren. Hoog tijd dat Deadline.nl een kijkje neemt in het spiksplinternieuwe museum. Het museum ziet er van de buitenkant nog altijd opvallend en futuristisch uit, maar binnen is er heel wat veranderd. Vooral de expositie Munch: Van Gogh in samenwerking met het Oslo museum is erg indrukwekkend.

Een kunstwerk op zich
Mooi is dat de bezoekers nu binnenkomen vanaf het museumplein, net als bij het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum. De entree doet een beetje denken aan de entree van de piramide van het Louvre in Parijs. Het dak is gemaakt van glas, waardoor veel licht naar binnen valt. De ruim opgezette entree toont dat het Van Gogh toch wel één van de mooiste musea van Amsterdam, Europa of zelfs de wereld is.

Zielsverwanten Van Gogh en Munch
De eerste expositie in de heropeningsvleugel heet Munch: Van Gogh. Hier worden parallellen getrokken tussen de twee iconische kunstenaars van de negentiende eeuw. Interessant is dat deze expositie Van Gogh neerzet als zielsverwant van Munch. De twee hebben elkaar nooit ontmoet, toch zijn er gelijkenissen te vinden tussen beider werken en hun onstuimige leven.De schilderijen van Munch en van Gogh hangen naast elkaar en zijn geordend op de verschillende emoties, kleur en techniek die de schilders gebruikten. De overeenkomsten zijn verrassend. Toch ontstaat de vraag of je Munch en Van Gogh wel gelijk mag trekken. Het individuele aspect en de verschillende levensvisies van de schilders mogen niet vergeten worden.

Twee briljante geesten
Toch is de vergelijking tussen de twee kunstenaars niet heel erg. Juist een expositie met werken van deze twee geniale kunstenaars maakt dat je echt nog eens naar het Van Gogh Museum wilt gaan! Van Gogh en Munch maakten kunst vanuit hun hart, en dat voel je. Munch: Van Gogh is geslaagd in het vertellen van de veelbewogen levens van de kunstenaars. Door de kunstwerken in één expositie te tonen, kunnen wij een beetje proeven van de briljante gekte die kunst zo mooi maakt.

Bezocht: Munch: Van Gogh
Te bezoeken: 25 september t/m 17 januari
Fotocredits: Vincent van Goghs Zelfportret als schilder (1887/1888) en Edvard Munchs Zelfportret met palet (1926). ©foto S. Reuters
Vincent van Gogh, Sterrennacht boven de Rhône, 1888
Edvard Munch, De Schreeuw, 189
Locatie: Het Van Gogh museum, Amsterdam
Meer informatie: www.vangoghmuseum.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie