Beangstigend mooi ballet in Giselle

★★★★★ – De stopera in Amsterdam stroomt langzaam vol, zowel jong als oud publiek is in grote getallen aanwezig. De één een frequent chique bezoeker, de ander jong en opgewonden. Allen aanwezig om het klassieke balletstuk Giselle uitgevoerd door Het Nationale Ballet te bewonderen.

Ergens in een land hier ver vandaan…
Het stuk begint in een klein Duits dorpje waar een jager genaamd Hilarion terugkomt van zijn jacht. Uiteraard heeft hij een oogje op het mooiste meisje van het dorp, genaamd Giselle. Maar graaf Albrecht (die eigenlijk al verloofd is met een meisje van adel) vermomd als een boerenjongen wint uiteindelijk haar hart.
Zodra ze beginnen met dansen valt je mond open van verwondering over de elegantie en schoonheid. De dansers vieren een oogstfeest en de ene naar de andere solo wordt vol vreugde gedanst.

De schoonheid van de waanzin
Bedrog drijft Giselle tot waanzin en nog voor de pauze sterft ze van een gebroken hart. De tweede akte beleven we in het geestenrijk van de willi’s. De willi’s zijn maagden die stierven voor hun huwelijk en met mannen dansen, totdat ze sterven van oververmoeidheid. Hun koningin, gespeeld door Nederlands enige eerste soliste Igone de Jongh, ontwaakt een voor een de bruiden en er ontpopt in een prachtig duister dansspektakel.

Tutu’s en maagdelijke wit.
Niet alleen het ballet bezorgt kippenvel, maar ook de sfeer die door de kostuums en het decor wordt gecreëerd. En niet te vergeten de muziek die live wordt gespeeld door het balletorkest. Giselle is een echt klassiek ballet met maagdelijk witte tutu’s en een duister randje. Het verhaal in combinatie met de elegante dans laat je in vervoering achter. Giselle is een beangstigend mooi ballet dat zeker op je bucketlist moet staan.

Gezien: Giselle
Te zien: van 13 oktober t/m 15 november
Dansers: Het Nationale Ballet o.a. Igone de Jongh, Maia Makhateli, Anna Ol, Artur Shesterikov, Jozef Varga.
Productie en Choreografie: Rachel Beaujean en Ricardo Bustamente.
Fotocredits: het Nationale Ballet, Jin kimoto & Pearl Snap Discount
Meer informatie: www.operaballet.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie