Hedendaagse Nederlandse verzetstrijders in De Partizanen

★★★ – De Partizanen is een razendsnelle cabaretshow van Merijn Scholten en Thomas Gast vol met eigentijdse thema’s. Het is een goede show met een belofte voor de toekomst. Het is dan ook niet voor niets dat de twee mannen met hun voorstelling het Leids Cabaret Festival hebben gewonnen. Dit jaar toeren Scholten en Gast met De Partizanen door heel Nederland.

Nederlandse verzetstrijders
De Partizanen begint wat traag. Scholten en Gast zeggen aan het begin van de show dat cabaret de bedoeling heeft de toeschouwers een spiegel voor te houden en dat het daar stopt. Zij willen verder dan dat gaan. Ze willen dat mensen actief meedoen in de voorstelling. Daarom noemen de cabaretiers zichzelf een beweging, waar wij als publiek bij kunnen horen. Een partizaan is immers ook iemand die binnen een verzetsbeweging strijdt voor meestal een politiek of nationalistisch belang. Het zijn een soort guerrillastrijders of revolutionairen. Dat is de reden waarom de Nederlandse Partizanen hun doelstellingen met ons bespreken voor de avond. Ze kaarten actuele thema’s op een hippe en leuke manier aan, maar diepen deze helaas niet verder uit.

Contrasten
Het decor is simpel, maar doeltreffend. De toeschouwer vraagt zich constant af wat de cabaretiers ermee willen doen. Het contrast zit niet alleen in het decor, maar ook in wat Scholten en Gast zingen of zeggen. Zo kunnen hele normale onderwerpen opeens heel sensueel en intiem worden. Bij een cabaretshow denk je misschien al gauw aan drukte, maar het tegendeel is waar. De Partizanen is een snelle show en je moet je hoofd erbij houden, maar aan het einde van de voorstelling heb je hooguit wat pijn aan de kaken van het lachen om de droge humor en om de herkenbare typetjes.

Belofte voor de toekomst
Het cabaret duo vult elkaar goed aan. Scholten en Gast blijven boeien met hun muzikaliteit, creativiteit en hun scherpe waarnemingen. Dit duo weet op een efficiënte manier een sfeer neer te zetten. Aan het einde van de voorstelling lijkt het misschien dat ze op de vlakte blijven, maar dit is nog maar het eerste zaadje dat ze in deze maatschappij planten. Het blijft toch jammer dat het zaallicht al weer zo snel aangaat. Dit brutale duo belooft wat voor de toekomst.

Gezien: De Partizanen
In theaters: van 3 december 2014 tot 30 mei 2015
Artiest: Merijn Scholten en Thomas Gast
Genre: Cabaret
Fotocredits: Martin Oudshoorn
Meer info vind je op: www.departizanen.nl
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Een gedachte over “Hedendaagse Nederlandse verzetstrijders in De Partizanen

Geef een reactie