Recensie: Body Worlds – The Happiness Project

★★ – Doorsnedes van hersenen, piemels in plakjes en geprepareerde lichamen. Body Worlds – The Happiness Project laat het menselijk lichaam beter zien dan ooit tevoren. Stukjes lichaam van mensen die zich na hun dood volledig aan de wetenschap hebben gedoneerd, worden geëxposeerd. De expositie staat vanaf 16 januari permanent in Amsterdam.

Beweeg voor geluk
In Body Worlds – The Happiness Project staat geluk en de invloed van geluk op het menselijk lichaam centraal. De expositie is verdeeld over zes verdiepingen met elk een eigen thema rondom geluk. Op de muur staan naast informatie over de preparaten ook inspirerende quotes die de geheimen achter geluk onthullen. Op sommige verdiepingen is de tentoonstelling interactief. Zo kan er een ‘geluksritje’ gefietst worden en hangen er schommels bij het onderdeel balans. De expositie is dus afwisselend en activerend, en duidelijk is: van bewegen word je gelukkig!

Starende longen
De (meestal nutteloze) ‘preek’ over roken, alcohol drinken en ongezond eten is in Body Worlds doeltreffend. De consequenties van roken worden namelijk niet alleen verteld, ze zijn ook direct te zien op een paar zwartgeblakerde longen die de bezoeker vanuit de vitrine aanstaart. The Happiness Project is confronterend op een goede manier. Soms is het echter moeilijk te begrijpen waar de bezoeker naar moet kijken. Bij een doorsnede van een long met longkanker is een pijltje dat nog even duidelijk aanwijst waar de tumor dan precies zit, geen overbodige luxe.

Onwennig en fascinerend
Body Worlds – The Happiness Project is een aanrader. Het is erg indrukwekkend om de organen en spieren in het echt te zien in plaats van in plastic of op papier. Gehele aderconfiguraties zijn zichtbaar gemaakt door uithardende kleurstof. De gestalten die hieruit ontstaan, zijn al kunstwerken op zich. Body Worlds is voor alle leeftijden interessant en allesbehalve eng. Vanaf verdieping één tot verdieping zes is de transformatie van onwennigheid naar fascinatie goed te zien. Waar mensen op verdieping één nog van twee meter afstand alles enigszins angstig bekijken, kunnen bezoekers op de zesde en laatste verdieping de verleiding om een preparaat aan te raken nog maar net weerstaan. Daar laat alleen de piemel in plakjes nog het gezicht van enkele mannen betrekken.

Bezocht: Body Worlds – The Happiness Project
Te zien vanaf: 16 januari (permanent)
Kunstenaar: Gunther von Hagens
Locatie: Body Worlds Amsterdam (Damrak 66)
Meer info vind je op: www.bodyworlds.nl 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie