Bakken met Menno is niet voor amateurs weggelegd

★★★ – We weten alweer twee jaar dat Heel Holland kan bakken. De eerste winnaar van Heel Holland Bakt heeft al twee bakboeken uitgegeven. Ook winnaar nummer twee heeft inmiddels zijn eigen boek: Bakken met Menno. Kan Menno net zo lekker bakken als onze oude vriend Rutger? En nog belangrijker: kunnen thuisbakkers met zijn boek uit de voeten?

Durf je het aan?
Een lange, slanke man met baard waar je u tegen zegt en een tattoo die trots op zijn arm prijkt. In zijn hand houdt hij een stuk van zijn ongelofelijk ingewikkelde spektakeltaart ‘Captain America hidden design cake’ waarmee hij de jury van Heel Holland Bakt stijl achterover deed slaan. In Bakken met Menno daagt Menno je uit om zijn recepten vooral thuis uit te proberen. Maar zijn de recepten wel uitvoerbaar voor de eenvoudige amateurbakker? Reporter Joke nam de proef op de som en sloofde zich uit in de keuken.

Bakken maar!
De eerste dappere bakpoging bestaat uit het maken van cinnamon rolls. Menno heeft zijn best gedaan om ze smakelijk uit te laten zien; het water loopt je al in de mond als je naar de foto’s kijkt. Helaas blijkt de praktijk moeilijker dan het voorbeeld: de lange beschrijving van Menno is lastig te volgen, en het deeg wordt niet bepaald ‘soepel en elastisch’. Eerder droog en korrelig.

bakken

Na deze vruchteloze bakpoging heeft uiteindelijk alleen de vuilnisbak zijn buikje rond kunnen eten. Tijd voor poging nummer twee: applecrumble. De beschrijving van dit recept is aanzienlijk korter. Kort samengevat moet je appels schillen, nootjes hakken, en vervolgens alles samen in één grote schaal gooien. In de oven ermee! Dat klinkt alsof er weinig mis kan gaan… en dat is gelukkig ook zo! Eindelijk mag ook de dappere bakker smullen van haar eigen creatie.

bakken1

Over de top?
De recepten van Bakken met Menno zijn creatief en net even anders dan je gewend bent. Wat dacht je van chocolade-cola cake? Of misschien liever cakebeslag waar aardappels ingaan? De beschrijvingen zijn wel lang en onoverzichtelijk, doordat er geen voorbeeldfoto’s van tussenproducten bijstaan, net als bij collega Rutger trouwens. Maar waar Rutger handige tips in de kantlijn noteerde en aan het eind een paar basisrecepten uitlegde, lijkt Menno er vanuit te gaan dat je dat stadium al gepasseerd bent. In zijn voorwoord kondigt hij al aan dat zijn boek een mix zal zijn tussen zijn lastige Heel Holland Bakt toppers en makkelijkere recepten voor beginners. Helaas blijft het grootste deel van het boek te hoog gegrepen voor de eenvoudige thuisbakker.

Gelezen: Bakken met Menno
Geschreven door: Menno de Koning
Uitgegeven door: Kosmos
Verschenen op: januari 2015
Fotocredit: Niels Heuberger en Joke Simmelink
Meer info vind je op: www.kosmosuitgevers.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie