Realisme en toegankelijkheid in F1 2018

★★★★ Ondanks dat het Formule 1 seizoen alweer even begonnen is, begint de race voor gamers nu pas echt. Fans van de sport kunnen namelijk eindelijk aan de slag met de officiële Formule 1-game F1 2018. Is het de ontwikkelaar Codemasters gelukt om F1 2018 beter te maken dan zijn voorganger? 

 

Op iedere speler past een helm

Bij een nieuw jaar hoort natuurlijk ook een nieuwe editie. De ontwikkelaars bij Codemasters hebben goed keken naar de doelgroep van F1 2018. Het spel is toegankelijk voor iedereen. Dit is handig voor de casual gamer voor wie bijvoorbeeld de bochten soms echt te moeilijk zijn. Gelukkig helpt F1 2018 je met schakelen en remmen. Als race-expert kun je gemakkelijk je stuur en uitrusting gebruiken om te spelen. Dit maakt het spel een stuk realistisch ondanks dat het nooit een simulator wordt.

Dit betekent niet dat het spel geen realisme kent. De informatie rondom je auto is flink verbeterd. Codemasters werkt al jaren aan dit aspect en heeft de data van meerdere Formule 1 teams mogen analyseren. Dit geeft een beter beeld over het functioneren van de auto. In de carrièremodus ga je zeker het effect merken na 5 rondes. Dit zorgt helaas wel voor veel meer menu’s waardoor ‘even’ met carrièremodus spelen er niet in zit.

Iedere aanpassing aan je auto heeft echt effect op je rijstijl. Het verschil is meteen voelbaar bij een andere type band of verschillende weersomstandigheden. Coureurs moeten goed opletten op keuzes en de informatie die zij krijgen van het team. Het weer kan namelijk omslaan en als ze niet op tijd de pitstop strategie aanpassen verliezen belangrijke punten.

Niets nieuws onder de zon

Het blijft lastig om te zien wat precies aan een game verandert als er jaarlijks een nieuwe verschijnt. Dit is ook een beetje het geval bij F1 2018. Het valt wel meteen op dat het spel een prachtige update heeft gekregen op visueel vlak. Alles ziet er beter uit en de toevoeging van de Halo rond de cockpit komt goed naar voren. Daarnaast is eindelijk het Energy Recovery System toegevoegd aan de game. ERS is al jaren actief in de echte Formule 1 maar gamers moesten er tot deze editie op wachten. Eindelijk kan de kracht die vrijkomt bij het remmen gebruikt worden voor een kleine boost.  Een andere aanpassing is terug te vinden in de carrièremodus. Spelers kunnen nu de pers te woord staan. Echter zijn de antwoorden voorspelbaar en komen de animaties niet goed tot zijn recht. De AI is ook een stuk tammer geworden. Coureurs houden zich altijd aan de pitstop strategie en rijden de ideale lijn. Dit maakt het erg makkelijk om te anticiperen en te winnen.

F1 2018 speelt heerlijk en is een racegame voor iedereen. De game kent soms teveel menuwerk waardoor het niet altijd even toegankelijk is voor iedereen. Audiovisueel is het spel prachtig maar de matige AI is soms echt iets te tam. Desondanks blijft het een prima racegame voor een brede doelgroep.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie