rauwe liefde en tenenkrommende scifi in Efter

★★★ –  Liefde is een onuitputtelijke bron voor schrijvers, maar Hanna Bervoets gooit het over een andere boeg in Efter. In deze sciencefiction aandoende roman schetst ze liefde als psychische aandoening waarvoor een medicijn wordt ontwikkeld. En dan kan er veel misgaan. Net zoals wanneer een romanschrijver zich stort op sciencefiction, helaas.

Van rauwe liefde…
In Efter volgen we verschillende personages. Een verliefde puber, een eigenaresse van een afkickkliniek, een achterdochtige journaliste, et cetera. Steeds door een ander paar ogen kom je meer te weten over Efter; een medicijn tegen het zó verliefd op iemand zijn, dat je aan diegene verslaafd bent. Het boek begint onschuldig en lijkt vooral een roman te zijn over de pijnlijkheid van verliefdheid en afwijzing. Maar Hanna Bervoets bewijst steengoed te zijn in het beschrijven van de rauwe kant van liefde. En het verslavende gevoel van liefde herkent bijna iedereen wel.

…naar tenenkrommende sciencefiction…
Voor de originele insteek krijgt Bervoets punten, maar ze slaat wel een beetje door met de sciencefiction-component. Het medicijn blijkt een tegenovergestelde werking te hebben als het wordt toegediend aan iemand die helemaal niet verliefd is. Althans, dat vermoedt journaliste Laura- een van de hoofdpersonages. Het verhaal eindigt in een reeks moorden en een verkrachting. Vooral in de laatste scène komt duidelijk naar voren hoe groot de macht is van iemand die Efter in handen heeft. Zeker een reden om het boek helemaal uit te lezen. 

…en een slot dat smaakt naar meer
En dan blijkt maar weer dat Bervoets vooral een maatschappelijk onderwerp wil beschrijven. De ‘toekomst’ die Bervoets beschrijft, lijkt namelijk erg op het heden- zij het op technologisch vlak wat verder ontwikkeld. Toch is het verhaal lastig te volgen. Dit komt omdat de verschillende verhaallijnen door elkaar lopen en samen geen geheel vormen. Het is meer een reeks gebeurtenissen, verteld door steeds wisselende personages. De rode draad is alleen te volgen als je er héél veel moeite voor doet. Pluspuntje: het laatste hoofdstuk geeft een verrassende wending aan het verhaal. Jammer dat het boek hier niet mee begint…

Gelezen: Efter
Geschreven door: Hanna Bervoets
Uitgegeven door: Atlas Contact
Verschenen: september 2014
Fotocredit: www.eenlettermeergraag.nl
Meer info vind je op: http://www.atlascontact.nl/boek/efter/

 

 

 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie