Race; Hoe een atleet racisme overwon en hierbij 4 gouden medailles won

★★★ De film Race vertelt het waargebeurde verhaal van James Owens die tijdens de Olympische spelen in 1936 vier gouden medailles won. In dit jaar mag nazi-Duitsland deze organiseren, wat bij de Verenigde Staten leidt tot de vraag of het niet beter zou zijn om niet mee te doen. Uiteindelijk vindt er geen boycot plaats, dankzij de afspraak met de organisatie dat de zwarte en joodse atleten ook mee mogen doen.

 

Veel verhaallijnen

Het is duidelijk dat de film gaat over de prestaties van het 23-jarige atletiektalent, maar toch oogt de film soms rommelig. Naast alle wedstrijden die Owens wint en zijn voorbereidingen voor de Olympische Spelen, laat de film namelijk ook nog veel verschillende losse verhaallijnen zien. Doordat dit er zo veel zijn in een korte tijd, blijven ze enigszins oppervlakkig en snel uitgevoerd. Zo heeft James een relatie en een dochtertje met Minnie Ruth Solomon. Maar komt er vervolgens even heel kort aan bod dat hij een affaire heeft met Quincella, maar het daarna toch weer goedmaakt met Minnie en met haar trouwt. Alles gebeurt zo snel dat je bijna niet door hebt wat er nou precies gebeurt. Een ander onderwerp dat in de film kort aan bod komt is de vraag of de Verenigde Staten wel of niet moeten deelnemen aan de Spelen in Berlijn. Er worden discussies gehouden binnen het Internationaal Olympisch Comité en er wordt gesproken over een boycot. Dit alles gebeurt in een korte tijd waardoor er weinig tijd is om alle commotie duidelijk in beeld te brengen, maar de hoofdlijn is meer dan duidelijk: zwarte en joodse atleten mogen dankzij een uiteindelijke deal tussen Goebbels en Avery Brundage meedoen aan de spelen, dus de Verenigde Staten gaan in 1936 naar Berlijn. De vele verhaallijnen zorgen voor een goed totaalbeeld van het leven van James Owens rond de tijd van de Spelen, maar zorgen er tegelijkertijd voor dat er geen duidelijk karakter van het hoofdpersonage naar voren komt en dat je dus ook niet volledig met hem kunt meeleven.

 

Racisme

De titel van Race verwijst uiteraard naar de vele races die Owens rent (en wint), maar verwijst daarnaast nog naar een ander belangrijk onderwerp van de film: racisme. De film speelt zich namelijk af in een tijd waar racisme nog volop voorkomt in onder andere de Verenigde Staten. In de film ligt hier niet de focus op, maar komt dit door bepaalde dingen wel naar voren. Zo moet James na zijn trainingen wachten met douchen totdat alle blanke sporters hebben gedoucht en zie je tijdens zijn wedstrijden dat het publiek hem niet support vanwege zijn huiskleur. Zijn coach, Larry Snyder, leert hem het racisme te negeren en zijn concentratie tijdens wedstrijden te behouden. Opvallend is hier vooral dat er in Berlijn minder racisme lijkt te zijn. Zo mogen James en zijn zwarte teamgenoot hier tot hun verbazing opeens douchen en slapen in de ruimtes waar de blanke atleten dat ook doen. Dit gevoel wordt overigens wel meteen weer verworpen wanneer Owens zijn eerste van de vier gouden medailles wint en Hitler het stadion vroegtijdig verlaat omdat hij hem niet de hand wil schudden.

Op het eerste gezicht is Race een typisch Amerikaanse succesfilm, maar het feit dat het een waargebeurd verhaal is dat ook nog eens de gebeurtenissen rondom de vele successen laat zien, maakt de film zeker het kijken waard.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie